„Светло и цветно“ в Галерия „Париж“

от Нощни птици

Анета Яламова подрежда двадесет и пет картини в Галерия „Париж“ под името „Светло и цветно“. Изложбата – живопис, се открива на 3 октомври и продължава до края на месеца.

В картините е ясно изявен характерният за авторката стил наивизъм, съчетан с майсторска техника и светлоизвличане, отбелязват от галерията.

Анета Яламова

рисува своето любимо Велико Търново, в който е родена, израсла, изучила се е и е създала семейство. Затова и до днес рисува с такава непресъхваща любов нейното си място, нейния град, в който най-съкровените първи трепети между младите хора, съчетани с красотата на града, винаги намират израз в живописта ѝ.

Ледена пързалка, Снимка: Галерия „Париж“

Самото заглавие „Светло и цветно“ много точно определя както съвсем буквално, така и метафорично картините на Яламова. Те наистина са изключително цветни, греещи и стоплящи, но едновременно с това показват светлината на самия живот, на неговата красива, романтична и леко утопична страна, в която на всички нас ни се иска да бъдем, защото някога в миналото наистина сме били там.

Гледали сме с очите на деца, очаквали сме с цялата наивност на света и сме се радвали на снега, пързалките, въртележките и шейните. След това е дошла младостта и отново сме се вълнували от първите срещи, очаквания, целувки и хванати ръце. И точно там, в тези моменти, авторката постоянно запечатва отново и отново Търново – в чистотата, светлината, цветността и невинността на всички съкровени първи преживявания.

Зимна вечер, Снимка: Галерия „Париж“

Селото и неговата романтичност също присъстват, но като цяло преобладават градските пейзажи, като този път има много вечерни картини, в които отново светлината е от решаваща роля, за да се постигне меката, красива синя тоналност на снега, на града, а и за да се усети целият приказен уют на градските улици.

Освен Велико Търново има и две картини от Пловдив, който е другият толкова приказно красив град и който омагьосва по същия начин със своята история, калдъръмени улици и стари къщи.

Може да харесате още