В Деня на народните будители ще бъде обявен носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“

от Нощни птици

В Деня на народните будители 1 ноември ще бъде обявен носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“, съобщиха от галерията „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Лауреатът ще бъде избран измежду номинираните автори.

Официалната церемония по връчване на наградата ще се проведе в художествената галерия в Кюстендил от 12:00 часа. В същия ден в галерията ще се открие изложба на миналогодишния лауреат – Ивайло Аврамов.

Наградата е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година. Лауреатът получава статуетка – копие на скулптура на Иван Лазаров и парична награда, предоставена от община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници.

Статуетката, която се  връчва на лауреата, е копие на умален модел на изваяна преди повече от осемдесет години от класика на българската скулптура Иван Лазаров фигура на духовника Пимен Зографски, за когото пръв споменава Паисий в своята „История славянобългарска“. Скулптура на зографския монах, с четка и икона в ръце, която била поставена в двора на Националната художествена академия, била унищожена по време на бомбардировките над София през януари 1944 година. 

Националната награда е учредена на името на акад. Иван Лазаров (1889 – 1952) – виден български скулптор и художник, роден на 2 октомври 1889 г. в Карлово. Възпитаник на скулптора Жеко Спиридонов, Иван Лазаров специализира в Германия, след което се завръща в България. Той е преподавател по скулптура в Държавната художествена академия (1919 – 1952) и неин директор (1932 – 1935; 1937 – 1939; 1943 – 1945). Основател и пръв директор на Института за изобразителни изкуства при Българската академия на науките (1948 – 1952). Сред най-емблематичните творби на акад. Иван Лазаров са „Те победиха“, „На нож“, „Очакващи жени“, „Еснафи“, „Плачещи жени“, „Берон“ (бронзов бюст в Борисовата градина – София), паметник на гроба на Димчо Дебелянов (в Копривщица). През 1968 г. къщата и ателието на акад. Иван Лазаров са превърнати в музей.

Може да харесате още