Соня Йончева ще пее тази вечер в зала „България“

от Нощни птици

Соня Йончева ще изнесе концерт в София тази вечер, за да даде началото на сезона „Съкровени гласове” в зала „България”, съобщават от SY11.

Музикалният сезон, включващ световни изпълнители като Фреди де Томазо, Якуб Орлински, Фатма Саид, Елза Драйзиг и Клементин Марген, трябваше да бъде открит от бившия партньор на Ана Нетребко и баща на сина ѝ – Ервин Шрот. За съжаление той е възпрепятстван да покаже пред българска публика програмата си с танго, коментират от SY11.

След гастроли в Япония и Аржентина световноизвестното българско сопрано ще изнесе концерта „Испански страсти“ с испанския тенор Исмаел Жорди и пианиста Рубен Фернандес Агире.

Репертоарът включва испанска сарсуела. Музикалният жанр е популярен в Испания, Куба и Мексико. Той комбинира музика, текст и танц и се родее с оперетата. Музиката е вдъхновена от характерния местен фолклор. Соня Йончева изпълни на бис сарсуела с Пласидо Доминго на „Гала в София“ преди няколко години, след което изнесе поредица от концерти в Испания. 

Тенорът Исмаел Жорди е роден в Тортоса, Испания, на 9 юли 1974 г. Известен изпълнител е на сарсуела. От ранна възраст проявява страст към музиката и пеенето. Продължава вокалното си обучение и бързо печели признание заради лиричния си теноров глас и способността да предава емоции чрез пеенето. Кариерата му на оперен певец започва да се разгръща след 2000 година и скоро става известен с изпълненията си както на главни, така и на поддържащи роли в различни оперни театри по света. Печели признание за интерпретациите си на роли в опери на композитори като Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Гаетано Доницети.

Някои от най-значимите роли, които Исмаел Жорди изпълнява, са Родолфо в „Бохеми“ на Пучини, Алфредо Жермон в „Травиата“ на Верди. Едгардо в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Неморино в „Любовен еликсир“ на Доницети, Ринучо в „Джани Скики“ на Пучини.

„Изпълненията на Исмаел Жорди са високо оценени заради лиричния му и експресивен стил на пеене, както и заради способността му да общува с публиката. Участвал е в много прочути оперни театри и фестивали, сред които Метрополитън опера в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, Миланската скала“, разказват от SY11.

Билетите, купени за концерта на Шрот, важат без заверка за концерта на Соня Йончева на 27 октомври. Има вариант и за връщане на закупени билети.

Може да харесате още