Вече двойка и на сцената: Весела Бабинова и Владимир Зомбори

от Нощни птици

Един мъж и една жена. Всеки с дете от предишна връзка. Заклеват се в децата си за 10 години вярност.

Каква е отговорността на изречената дума? Все по-често подценявана от нас, свикнали на всепозволеността, всеки да може да казва, обещава и да се врича във всичко. Изречената дума обаче притежава неподозирана сила.

Какъв е смисълът на клетвата в наши дни? Дали е просто ритуал, или реална настройка на нашата лична морална ос? Къде се случва изневярата – в съзнанието или в реалните действия? Отдавна в театъра самото намерение за измяна има мощна перформативна природа. Възможно ли е една двойка да запази любовта в свят от постоянни изкушения? Нужно ли е любовта да бъде заложена, за да си припомняме, че съществува?

Тези и други въпроси се съдържат в новата пиеса на Саломе Льолуш „Заклеваш ли се в децата“. Задават се в една забавна и опасна игра за възрастни, която утвърждава клетвата не толкова като манипулация от непонятна висша сила, а като обет пред самия себе си“, пише режисьорът Крис Шарков.

Премиерата на пиесата от Саломе Льолуш „Заклеваш ли се в децата“, в която играят Весела Бабинова и Владимир Зомбори, ще бъде в две поредни вечери, на 6 и 7 февруари в кино „Люмиер“ в София. В представлението участват още Лидия Василева и Даниел Кукушев. Режисьор е Крис Шарков, сценограф е Ванина Цандева, а преводът е на изтъкнатата преводачка от френски език Снежина Здравкова.

Тя е психолог, а той е юрист. Те са двойка – колкото влюбена, толкова и суеверна. Една вечер се заклеват, че ще си бъдат верни десет години в името на децата си. Времето минава и краят на този срок на вярност наближава. А с него идват и моментът за истината и отговорът на въпроса какво точно означава да кажеш „заклевам се“. Докато се подготвят да преминат този крайъгълен камък и демонстрират чиста съвест, морал и благоприличие, съмнението и на двамата започва да излиза наяве все повече. Пречупвайки морала по свой начин, двойката влиза в една спирала от лъжи, от която няма излизане.

Новата пиеса на Саломе Льолуш „Заклеваш ли се в децата?“ ни занимава със ситуации, които са толкова неразрешими, колкото и истински, защото са част от реалността на любовните отношения днес. Неслучаен е и изборът на актьорите за главните роли – Весела Бабинова и Владимир Зомбори, които са двойка в живота.

След успеха на „Това не го казвай!“ с Теодора Духовникова и Захари Бахаров това е втората пиеса на френската авторка Саломе Льолуш, която излиза на българска театрална сцена. Комедията вълнува със своята актуалност и с пикантното си чувство за хумор. Текстът е жив, изненадващ, интелигентен, а актьорите се надпреварват в един безкраен двубой, съставен от малки тайни и големи лъжи.

Може да харесате още