Забранените в Русия режисьори Кулябин и Коршуновас идват в България

от Нощни птици

До края на този месец световноизвестните режисьори Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин последователно ще гостуват в България, и ще проведат поредица предварителни срещи с актьори и други представители на Народния театър във връзка със спектаклите, които подготвят за голяма сцена на Народния театър. Текстовете, които ще бъдат поставени на първата ни сцена, вече са избрани, премиерите ще бъдат през сезон 2024/2025.

За Оскарас Коршуновас това ще бъде първи спектакъл, създаден в България. Тимофей Кулябин вече е работил с български актьори от трупата на Народния театър – при реализацията на спектакъла „Нора“ по Хенрик Ибсен.

Стремежът на театъра е такъв тип творчески работилници и работни срещи да се провеждат ежегодно в творческата база на театъра извън столицата. По този начин, освен че значително се ускорява процесът по подготовка на спектаклите – това е част от програмата на театъра за устойчиво позициониране на европейската театрална сцена, но и артистите получават възможност за обмяна на опит и идеи в неформална среда.

Оскарас Коршуновас е един от най-значимите литовски и европейски режисьори днес. Роден е през 1969 г., а през 1999 г. основава независимия театър ОКТ („Театър на Оскарас Коршуновас“). Спектаклите му се играят по цял свят, като негови постановки са често част от програмата на фестивала в Авиньон. Още с първия си спектакъл „Тук ще бъде там“ през 1990 г. той печели награда на Единбургския фестивал. През 2001 г. получава престижната Европейска награда „Нови театрални реалности“. През 2009 г. му е присъдено почетно звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Кавалер е и на Ордена „Полярна звезда“, Швеция и е удостоен е с отличието „Златния кръст“, Полша.

Тимофей Кулябин е роден през 1984 г., а през 2007 г. завършва режисьорския факултет на Държавен институт за театрално изкуство в Москва. От 2007 г. работи в Новосибирския академичен театър „Красный факел“, през 2015 г. оглавява театъра, като става най-младия главен режисьор в Русия по онова време. Ръководи театър „Красный факел“ до февруари 2022 г., през това време реализира поредица постановки, в които предлага радикални съвременни интерпретации на класически текстове. Това му носи редица театрални награди, сред които и „Златна маска“.

Поради антивоенната си позиция Кулябин е принуден да напусне поста главен режисьор на театър „Красный факел“, а постановките му в Русия веднага са отменени. Понастоящем живее из различни страни в Европа, където създава постановки за емблематични театрални институции като „Дойчес театър“ в Берлин, театър „Дайлес“ в Рига, „Шаушпилхаус“ в Цюрих, „Резиденцтеатър“ в Мюнхен и др.

Може да харесате още