В задънена улица ли са преговорите със стачкуващите в Холивуд?

от Нощни птици

102-дневната стачка на холивудските актьори постави в задънена улица голяма част от кинопроектите и тв сериалите. Четирима изпълнителни директори решиха да се върнат в централата на SAG-AFTRA с ново предложение, което се надяват да доведе до разрешение на драмите.

Сред готовите да преговарят са Боб Игър от Disney, който този уикенд се обади на главния преговарящ на SAG-AFTRA Дънкан Крабтрий-Айрланд, за да покани актьорите да се върнат на масата на преговорите, предава Variety.

Изпълнителните директори, сред които са и Дейвид Заслав от Warner Bros. Discovery, Тед Сарандос от Netflix и Дона Лангли от NBCUniversal, са нетърпеливи да постигнат споразумение възможно най-скоро с надеждата да спасят боксофиса следващото лято и част от телевизионния сезон 2023/24 г.

В понеделник Paramount обяви, че отлага следващата „Мисия: Impossible“ от юни 2024 г. за май 2025 г. Ако стачката не бъде разрешена скоро, може да последват още отлагания.

Призивът на Игър повдигна духа на ръководството на SAG-AFTRA, което го възприе като потвърждение, че профсъюзът разполага с лостове за постигане на сделка.

В интервю Крабтрий-Айрланд заяви, че е оптимист.

„Няма как да постигнем напредък без разговори – каза той. – Важно е те да са в стаята. Ако това е съпроводено със значително придвижване на ключови елементи, това е още по-добре.“

Профсъюзът се стреми към защита на изкуствения интелект и 11% увеличение на основните минимални ставки. Но ключовата пречка остава искането на SAG-AFTRA за дял от приходите от стрийминг.

Преговорите се провалиха на 11 октомври, след като профсъюзът предложи такса от 57 цента на абонат за всички стрийминг платформи, което щеше да струва на студиите около 500 милиона долара годишно. Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти заяви, че това би представлявало „непосилно икономическо бреме“.

Фран Дрешър, президент на SAG-AFTRA, твърди, че драматичната трансформация на развлекателния бизнес модел изисква драстично подобрена структура на възнагражденията.

През 2019 г. актьорите получиха 91,7 млн. долара под формата на остатъци от стрийминг – повече, отколкото бяха спечелени от мрежови повторения, но по-малко от сумата, която идваше от основния кабел или от платени телевизионни канали като HBO и Showtime. През 2020 г. те получиха увеличение, а през 2022 г. общата сума нарасна до около 126 млн. долара, според профсъюза.

Изпълнителните директори вече се съгласиха да увеличат отново тази цифра, за да вземат предвид чуждестранните абонати, а също така предложиха остатъчен бонус, базиран на зрителската аудитория, по модела на сделката, постигната с Гилдията на американските сценаристи.

Последната ще изплаща около 20 млн. долара годишно, заявиха от SAG-AFTRA. Профсъюзът заяви, че тази сума е твърде ниска и че сделката, договорена от WGA, няма да бъде достатъчна за актьорите.

Очаква се главните изпълнителни директори да представят новото си предложение във вторник, за което се смята, че е значително по-добро от предишното.

Въпреки че преговорите са преустановени от близо две седмици, двете страни продължават да работят по елементите на договора. Миналия четвъртък AMPTP предостави отговор на AI.

Профсъюзът се стреми да установи минимални условия за използване на изкуствен интелект, включително компенсация и съгласие. Профсъюзът също така иска да ограничи обучението по изкуствен интелект в работата на актьорите. WGA също се стремеше да забрани такова обучение, но не получи тази разпоредба.

От страна на студиите има надежда, ако не и съвсем оптимистична, че скоро може да бъде постигната сделка. Главните изпълнителни директори са разочаровани от Дрешър, която в стаята за преговори е говорила за неравенството в доходите и за амбицията си да промени живота на актьорите.

„Струва ми се, че те са по-загрижени за собственото си наследство, отколкото да сложат край на холивудското бедствие, което е изцяло под техен контрол“, казва Джеф Рутизер, дългогодишен старши вицепрезидент по трудовите отношения в ABC и автор на мемоарна книга, озаглавена „Трудови болки“. „Те не могат да измислят как да го приключат елегантно и да обявят победата, която вече са спечелили.“

Приповдигнатото настроение в лагера на актьорите бележи промяна спрямо миналата седмица, когато ръководството беше изправено пред натиска на Джордж Клуни и други високопоставени членове да сключат споразумение и отзвука в социалните медии заради указанията, които ограничават костюмите на членовете за Хелоуин.

Никой не очаква, че във вторник ще бъде постигнато споразумение, дори и при най-добри обстоятелства. При десетки нерешени въпроси постигането на цялостно споразумение може да отнеме дни, дори седмица или повече.

Профсъюзът иска увеличаване на тавана на пенсионните и здравните вноски, ограничаване на броя на страниците на самостоятелно записаните прослушвания и много други въпроси, включително стипендия за химическо чистене за второстепенните актьори.

Може да харесате още