Българинът Светослав Борисов е номиниран за диригент на годината в Германия

от Нощни птици

Българският диригент Светослав Борисов беше номиниран от германското списание за класическа музика Opernwelt в категорията „Диригент на годината”.  Това съобщи специално за рубриката „БГ свят“ на БТА директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов.

Светослав Борисов е заместник генерален музикален директор на Оперния театър в германския град Магдебург от сезон 2016/2017 година. „Именно неговата работа в постановката на операта „Ариадна на Наксос” в Магдебург е отбелязана от музикалната критика и води до номинацията. Гордост за нас е, че името на българина в тази класация се нарежда до световни диригенти като Кирил Петренко, Кристиан Тилеман, Владимир Юровски, Себастиан Вайгеле“, сподели Петранов.

Светослав Борисов e и артистичен директор на австрийския камерен оркестър Con Fuoco в Грац. В периода от 2013 до 2016 година е диригент на Симфоничния оркестър „Бохум“, успоредно с това е и главен диригент на Варненската опера. „Поддържа и до днес тесни контакти и с двете институции като чест гост“, посочи още директорът на Културния ни институт.

През сезон 2021/2022 г. в Магдебург, наред с множество репертоарни заглавия и симфонични концерти, Борисов дирижира новите постановки на оперите „Риголето“ и „Фалстаф“ от Джузепе Верди, „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт и „Фигаро се развежда“ от Елена Лангер“, разказа още Петранов.

В периода от 2016 година до днес под неговата палка са прозвучали заглавия от оперния репертоар като „Фауст“ и „Ромео и Жулиета“ на Шарл Гуно, „Аида“ на Джузепе Верди, „Хензел и Грегел“ на Енгелберт Хъмпърдинг, „Саломе“ на Рихард Щраус, „Тоска“ на Джакомо Пучини, „Летящият холандец“ на Рихард Вагнер, „Дон Паскуале“ на Гаетано Доницети и др.

В репертоара си поддържа популярни оперни заглавия, сред които са: „Дон Карлос”, „Травиата”, „Eрнани”, „Севилският бръснар”, „Сватбата на Фигаро”, „Любовен еликсир”, „Кармен”, „Отело”, „Турандот“, „Ариадна на Наксос“, както и симфонични творби от класически и съвременни композитори.

Светослав Борисов има сътрудничеството с редица оркестри, сред които са: „Бетовен оркестър“ – Бон, симфоничните оркестри на Бохум и Дюселдорф, Гьотингенският симфоничен оркестър и Новата филхармония на Вестфалия. Гостувал е като диригент в Австрия, Белгия, Китай, Германия, Гърция, Литва и Украйна.

Преди няколко години в последния момент замества Кшищоф Пендерецки във Филхармонията на Грац и дирижира оркестъра отново през 2018/2019 г. Той е и редовен гост на „Брукнер оркестър“ в Линц. Няколко пъти гостува и в Националната опера в София, а през 2016 година – и в Истанбулската опера с балета „Корсар“ от Адолф Адам. През юни 2022 година бе неговият дебют с Бранденбургския симфоничен оркестър“, разказа още Борислав Петранов.

През 2007 година Светослав Борисов основава камерния оркестър Con Fuocо, с който има изяви както в Австрия, така и в чужбина, а през юни 2019 дебютира и в концертния сезон на Музикферайн, Виена.

През месец ноември тази година маестро Борисов ще работи заедно с режисьора Вера Немирова върху постановката „Летящият холандец“ във Варненската опера“, допълни директорът на Българския културен институт в Берлин.

Пътят в музикалната професия на Светослав Борисов започва с обучение по пиано. Впоследствие се пренасочва към тромпет и с него завършва Варненското музикално училище. Следва в Университета за музика и театрално изкуство в Грац и се дипломира със специалност тромпет. По-късно завършва с отличие магистърска степен по оркестрово дирижиране в класа на Мартин Зигхарт. Участва в майсторски курсове на известните музиканти и диригенти Ралф Вайкерт, Бернард Хайтинг, Хесус Лопес Кобос, Курт Мазур, Стивън Слоан, сър Роджър Норингтън, Силван Камбрелян и др.

Може да харесате още