Черна боя се разля във фонтана на Бернини от XVII в.

Екоактивистите отново поругава произведение на изкуството и изместват фокуса на посланията си

от Нощни птици

Активисти от организацията за борба с климатичните промени Last Generation са оцветили в черно водата на фонтана Fontana della Barcaccia на Пиетро Бернини. Римският фонтан от XVII в. е бил грозно изцапан с помощта на течност на растителна основа.

Разположен в подножието на Испанските стълби в Рим, фонтанът е вдъхновен от откриването на лодка на площада, след като тя е била отнесена навътре в морето от наводнението на Тибър през 1598 г. Тримата активисти от „Последното поколение“ изляха черната течност в емблематичния фонтан, преди да бъдат отведени от местната полиция.

От Last Generation заявиха, че черната вода „предвещава сценария за „края на света“, към който вървим, тъй като все повече настъпваме педала на газта: суша, редуваща се с опустошителни наводнения, които ще сложат край на живота на земята, заедно с горещите вълни“.

Италианското „Последно поколение“ започна да провежда разрушителни, визуално въздействащи протести преди парламентарните избори миналата година. Целта им беше да подчертаят необходимостта политиците от всички партии да превърнат изменението на климата в свой приоритет. Прогнозите предвиждат, че Южна Италия ще бъде особено засегната от изменението на климата, което ще задълбочи вече ясно изразеното разделение между север и юг в страната.

*В публикацията са използвани материали от ForOutMagazine.co.uk

Може да харесате още