Филмът за Еми Уайнхаус – Back to Black – е готов през април

от Нощни птици

Съвсем скоро ще бъде готов биографичният филм за Ейми Уайнхаус. В главната роля е звездата от „Индустрия“ Мариса Абела, която публикува на страницата си в социалните медии кадри с участието си в проекта.

StudioCanal и Focus Features, които стоят зад филма, потвърдиха и премиерната дата за 12 април 2024 г. в Обединеното кралство.

Режисьор е Сам Тейлър-Джонсън, позната с работата си над „50 нюанса сиво“. Историята в Back to Black проследява ранния път към славата на певицата, първите ѝ успехи в музиката, срещата с бъдещия ѝ съпруг Блейк Фийлдър-Сивил и натрапчивите действия на папараците в живота ѝ. Според изявлението на продуцентските компании Back to Black ще се фокусира върху „изключителния гений, креативността и честността на Ейми, които проникваха във всичко, което правеше.

Също така екипът отбелязва, че „Back to Black се разбива през огледалото на знаменитостите, за да наблюдаваме нейното пътуване иззад огледалото, да видим това, което Ейми виждаше, да почувстваме това, което тя чувстваше“.

Там ще са лондонските джаз клубове, ранния ѝ успех с първия албум Frank и висотите, които достига с втория си албум Back To Black – от рекордните награди „Грами“ до опустошителния медиен тормоз. Ще бъдат разгледани и зависимостите, които я измъчват в по-късните години: влошеното ѝ здравословно състояние, бурните ѝ отношения със съпруга ѝ и трагично ранната ѝ смърт от алкохолно отравяне.

„Не пиша песни, за да бъда известна. Пиша песни, защото не знам какво щях да правя, ако не го правех. Искам хората да чуят гласа ми и просто да забравят проблемите си“, казва Абела, в ролята на Уайнхаус.

Вече е готов и трейлърът на Back to Black, като в началото на месеца беше публикуван и плакат на филма, на който Абела е в ролята на Уайнхаус.

Това не е първият проект в киното, който се занимава с живота на звездата, припомня Harper`s Bazar. През 2015 г. Асиф Кападия прави документален филм „Ейми“. Това беше и годината, в която се говореше, че Нуми Рапас ще изпълни образа на певицата в игрален филм. В него образът на бащата на звездата – Мич Уайнхаус – бива разгледан като човека, който не е направил необходимото, за да спаси дъщеря си от зависимостите.

Продукцията на Кападия разглежда много въпроси, зададени след смъртта на Ейми и доколко е виновен Мич, след като я принуждава да излезе на сцената, когато е трябвало да ѝ бъде оказана медицинска помощ. С тъжна ирония една от най-известните и популярни песни на Уайнхаус – Rehab – е посветена именно на тази дилема: Ако татко ми мисли, че съм добре…

Мич Уайнхаус приема документалния филм изключително критично. „Опитват се да ме представят във възможно най-лошата светлина“, каза той тогава пред The Guardian по повод безпощадното представяне във филма на настояването му Ейми да продължи да свири и убеждението му, че тя няма нужда да ходи на рехабилитация. Той така и не потърси съдебна защита срещу филма и призна, че макар той да го е направил да изглежда като грабител на пари и безгрижен, най-вероятно престъплението му е било просто неспособност да се справи и да разбере правилно зависимостите на Ейми. Сега той ръководи фондация „Ейми Уайнхаус“, която помага на млади хора с пристрастяване.

След този проект обаче се заговори дали изобщо има смисъл да има игрален филм за звездата, тъй като документалният задава и обсъжда голяма част от трагичните ѝ и значими моменти от нейния живот. И въпреки това, макар и да живее изключително кратко, Ейми с всичките си преживени драматични епизоди, може да побере цял игрален филм за нея.

Освен това игралният филм официално е подкрепен от наследниците на Уайнхаус, така че може би тук проблемите с бащата няма да бъдат така сериозно засегнати.

Проектът е озаглавен Back to Black, по името на най-емблематичния албум на Уайнхаус, който посмъртно за кратко се превърна в най-продавания албум на 21. век.

Намирането на подходящата актриса за образа на Ейми Уайнхаус не е никак лесно, а изборът на Мариса Абела в Back to Black ще отбележи първата ѝ голяма роля за младата британка.

Звездното ѝ участие в „Индустрия“ на BBC в ролята на амбициозната стажантка Ясмин я превърна в една от най-бързо развиващите се млади британски творци, а участието ѝ в „Барби“ на Грета Гъруиг – безспорно хитовият филм на 2023 г. – затвърди мястото ѝ на една от любимите нови звезди.

Подобно на Уайнхаус, Абела е от еврейски произход и също има музикален опит. Джак О’Конъл – известен най-вече с ролите си в Skins, Godless и съвсем наскоро в Lady Chatterley’s Lover – е в ролята на съпруга на Уайнхаус – Блейк, и вече е забелязан на снимачната площадка, където се работи по филма в Централен Лондон.

Актьорът Еди Марсан играе бащата на певицата, Мич Уайнхаус, а звездата от „Короната“ Лесли Манвил се присъединява към актьорския състав в ролята на бабата на Уайнхаус – Синтия Уайнхаус.

Планирано е филмът да бъде пуснат по кината от StudioCanal в Обединеното кралство на 12 април 2024 г. и от Focus Features в САЩ на 10 май 2024 г.

Ейми Уайнхаус е родена през 1983 г. в Северен Лондон в семейството на Мич и Джанис Уайнхаус. Когато израства, тя е силно повлияна от джаза. Повечето от чичовците ѝ по майчина линия са професионални джаз музиканти, а баба ѝ по бащина линия, която е певица, някога се е срещала с легендарния английски джаз изпълнител Рони Скот, основател на едноименния клуб в Сохо. Като тийнейджърка посещава театралното училище Sylvia Young, а през 2002 г., на 19-годишна възраст, подписва договор с 19 Management, ръководена от Саймън Фулър, известен с управлението на Spice Girls.

През 2003 г. първият ѝ албум Frank има успех сред критиците, но не и в световен мащаб. Той е номиниран за наградите „Брит“, песента ѝ Stronger than Me печели наградата Ivor Novello за 2004 г., а албумът е включен в краткия списък за наградата Mercury Music Prize. Въпреки тези елитни похвали вторият ѝ албум от 2006 г. – Back to Black – ще я превърне в международна суперзвезда. Той става най-продаваният албум в Обединеното кралство за 2007 г. и носи на Уайнхаус пет награди „Грами“ – най-много, получавани някога от британска изпълнителка.

Безпрецедентната слава, която вторият ѝ албум ѝ носи, е от решаващо значение. Той съвпада с разцвета на таблоидите и клюкарските списания в средата на 90-те години на ХХ век, а папараците преследват Уайнхаус, докато е в плен на пристрастяването и бурната връзка със съпруга си.

По-късните години на певицата са изпълнени с поредица от широко рекламирани катастрофални изпълнения, включително едно от тях на фестивала Гластънбъри през 2008 г., по време на което тя се нахвърля върху фен в публиката. Ейми често изглежда неконцентрирана, под влияние на наркотици или разстроена, което води до множество призиви да спре да работи и да потърси помощ. Въпреки че твърди, че е отказала наркотиците през 2008 г., зависимостта ѝ към алкохола се оказва траен проблем. На 23 юли 2011 г. тя е намерена мъртва в апартамента си в Камдън от алкохолно отравяне само на 27 години.

Може да харесате още