Грета Гъруиг е артистичен директор на фестивала на Американския филмов институт

от Нощни птици

След забележителния триумф на „Барби“ режисьорът Грета Гъруиг получи покана от Американския филмов институт да бъде гост артистичен директор на Американския филмов институт AFI Fest 2023.

37-ото издание на фестивала ще се проведе от 25 до 29 октомври в Лос Анджелис, а билетите вече са пуснати в продажба, предава Deadline.

Номинираната за „Оскар“ Гъруиг, известна и с работата си като актриса, се присъединява към поредица от гостуващи артистични директори, която включва и такива титани като Педро Алмодовар, Бернардо Бертолучи, Ава Дюверней, Дейвид Линч и Анес Варда.

Културният феномен, известен като Барбенхаймер – Барби срещу Опенхаймер на Кристофър Нолан, се оказа изключително успешен както сред критиците, така и сред кинозрителите, като постави множество рекорди и събра над 1,4 млрд. долара в световен мащаб.

Освен като най-касовия филм на годината той се утвърди и като най-касовото заглавие, пускано някога от Warner Bros, и най-касовия филм от самостоятелна жена режисьор от излизането му на 21 юли. Гъруиг режисира по свой сценарий, написан заедно с партньора ѝ Ноа Баумбах.

Преди „Барби“ Гъруиг е сценарист и режисьор на популярната адаптация на „Малки жени“ на Луиза Мей Олкът, която е номинирана за шест награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добър адаптиран сценарий.

Грета Гъруиг

започва кариерата си като актриса. Тя е съавтор и изпълнител на главната роля във филма на Джо Суонбърг Hannah Takes the Stairs, след което си партнира със Суонбърг в Nights and Weekends – индийски филм, на който е сърежисьор, сценарист и копродуцент.

Тя навлиза в мейнстрийма с филма на Баумбах „Грийнбърг“, където си партнира с Бен Стилър. Впоследствие си партнира с режисьора като съавтор и изпълнител на главната роля във филмите „Франсис Ха“ и „Госпожица Америка“, като за първия получава номинация за „Златен глобус“ за най-добра актриса в комедия или мюзикъл.

Наскоро тя си сътрудничи с Баумбах, докато играе с Адам Драйвър в адаптацията на Дон ДеЛило White Noise за Netflix, а освен това е участвала в признати драми като „Джаки“ и „Жените на 20. век“, наред с други заглавия.

„Грета Гъруиг е отдадена на киното и AFI е отдаден на нея“, каза президентът и главен изпълнителен директор на Американския филмов институт Боб Газале. „През 2010 г. тя беше член на журито за късометражни филми на AFI Fest – и през годините оттогава с гордост отбелязахме „Лейди Бърд“ и „Малки жени“, а сега за нас е чест да я приветстваме у дома като гост артистичен директор.“

Тази година фестивалът на Американския филмов институт ще включва разширена селекция от игрални и късометражни филми, като в рамките на пет дни ще бъдат представени 141 заглавия.

Може да харесате още