Живко Петров и най-добрият френски китарист Юго Липи свирят заедно

от Нощни птици

Живко Петров и френският джаз китарист Уго Липи – носител на наградата на Френската джаз академия за най-добър музикант за 2019 г., ще изнесат концерт в София, съобщи Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж.

След изключително успешния им концерт през декември 2023 г. в култовия парижки джаз клуб Sunset Sunside, на 25 януари от 20 ч. в Sofia Live Club българските меломани ще имат редкия шанс да чуят заедно великолепния Живко Петров и носителя на наградата на Френската джаз академия за най-добър музикант – китариста Уго Липи. Концертът „Между приятели“ е първата среща на сцена на двамата талантливи артисти, познати и ценени в света на джаза. Свързва ги умението да разказват истории чрез ноти, което прави изпълненията на тяхното дуо пиано и китара специални, поднесени с особен финес и класа.

През последните 15 години Уго Липи е един от най-ценените китаристи в Европа. През 2020 г. той получи най-високото отличие на Френската джаз академия – наградата „Джанго Райнхард“ за музикант на годината 2019. Той свири професионално на китара от 17-годишна възраст в различни клубове и концертни зали в Нормандия. През 1998 г. се установява в Париж, където бързо се превръща в един от най-разпознаваемите музиканти на улица „Ломбар“, легендарна с джаз клубовете си. От началото на 2000 г. не спира да обикаля престижни зали в Европа, Япония, Африка и Америка. Свирил е заедно със световни звезди като Сара Маккензи, Мелъди Гардо, Мишел Льогран, Ерик Легини, Флорин Никулеску, Марсел Азол, Емануел Бекс. Работил е с Дейвид Линч за филма му Inland Empire. Участва в турнето на La La Land под диригентството на Джъстин Хурвиц, композитор и носител на „Оскар“ за филмовата музика.

Живко Петров е композитор, пианист и аранжор. Той е една от най-значимите фигури на българската съвременна джаз сцена. Музиката му се отличава с финес, елегантност, лекота и изтънченост. Колкото ефирна, толкова и щедра на цветове, нюанси, образи и емоции. През последните 20 години той е основател и част от няколко джаз формации, като свири редом с имена от световната сцена като Сара Брайтман, Чико Фрийман, Франческо Берацати, Натали Коул, Натали „Флоацист“ и др. Сред наградите му са наградата „Икар“ за съвременна българска музика (2016 г.) и наградата „Аполон Токсофорос“ за значителен принос към българската култура и нейното представяне в чужбина (2020 г.). Двамата музиканти ще изнесат концерт в България на 25 януари от 20 ч. в София Лайф Клуб, който е и съорганизатор на концерта, продуциран от Българския културен институт в Париж.

Може да харесате още