Кралят е жив: Елвис Пресли отново ще „пее“ на сцена в Лондон

от Нощни птици

Елвис Пресли ще се появи с помощта на изкуствен интелект в шоу в Лондон. Изпълнение на Краля на рокендрола ще може да бъде видяно по-късно тази година благодарение на виртуалната реалност, предава Reuters.

Elvis Evolution („Еволюция на Елвис“) ще използва изкуствен интелект и под формата на холограма, добавена реалност и театър на живо, за да пресъздаде събития от живота и музиката на Пресли, заяви представител на компанията, която разработва шоуто Layered Reality.

Става ясно, че под формата на аватар Кралят на рокендрола ще „включи“ някои от най-големите си хитове, като Suspicious Minds, Jailhouse Rock или Hound Dog.

„Ще отпразнуваме живота на Елвис: човека, музиката и културното му наследство“, заяви основателят и главен изпълнителен директор на Layered Reality Андрю Макгинес.

Посетителите ще бъдат отведени на пътешествие от Тюпълоу, Мисисипи, където Пресли е роден през 1935 г., до Мемфис, Тенеси, където се намират Грейсленд и Лас Вегас.

„Кресчендото на преживяването е изпълнение на Елвис с изкуствен интелект“, каза той.

Шоуто ще продължи с афтърпарти в бар и ресторант, посветени на Елвис. Става ясно, че мястото ще е в централната част на Лондон, с музика на живо, диджеи и изпълнения, допълва The Guardian.

Самото събитие става възможно, след като Layered Reality сключи сделка с Authentic Brands Group, носител на правата върху наследството на Елвис Пресли, както и собственик на имението му.

Британската компания получи достъп до хиляди лични снимки на звездата и часове домашни видеоклипове, за да създаде новите изпълнения с помощта на изкуствен интелект, казва Макгинес.

Световният интерес към певеца, който е признат за най-продавания солов изпълнител на всички времена с над 500 милиона продадени плочи, не стихва 46 години след смъртта му.

Биографичният филм „Елвис“ на Баз Лурман, излязъл през 2022 г., създаде ново поколение фенове, а „Присила“ на София Копола от 2023 г. изследва сложните му отношения със съпругата му.

Макгинес заяви, че Elvis Evolution ще се хареса както на заклетите фенове, така и на тези, които са любопитни да открият повече за изпълнителя на Can’t Help Falling in Love.

След Лондон шоуто ще пътува до градове като Лас Вегас, Токио и Берлин.

Шоуто с Елвис идва след успеха на Abba Voyage – дигитален спектакъл с използването на аватари в реални размери на четиримата членове на шведската попгрупа. Американската рок група Kiss също представи свои аватари, изобразени като супергерои.

Елвис Пресли умира внезапно през 1977 г. на 42-годишна възраст. Той прави революция в популярната музика. Изпълненията му са толкова експресивни, че шокират възрастното поколение и вдъхновяват до истерия младите. Самият той участва и в редица филми.

На върха на славата си Пресли злоупотребява с лекарства, предписани му с рецепта, храни се нездравословно, умира от сърдечна недостатъчност, а новината за кончината му шокира света. Има хора, които още вярват, че той е жив.

Има редица конспиративни теории. Според някои Кралят на рока е инсценирал смъртта си, за да избяга от мафията. Има и книга, озаглавена „Жив ли е Елвис“, в която се твърди, че ФБР го е привлякло като агент под прикритие. Сред други, Елвис се е появил като статист в „Сам вкъщи“ – хита от 1990 г.

Легендарният музикант има и много двойници, които имитират не само външността му, но и поведението му на сцена.

Може да харесате още