„Летящият холандец“ закри фестивала в чест на Рихард Вагнер

от Нощни птици

Спектакъл на операта „Летящият холандец“ закри фестивала на Софийската опера посветен на 210 годишнината от рождението на Рихард Вагнер. Постановката е на Пламен Карталов, а на пулта застана Росен Гергов, съобщават организаторите.

Общо седем заглавия бяха включени в репертоара на националната опера тази година. Програмата продължи три седмици от 8 до 30 юли. Над 5000 зрители проследиха едни от най-трудните произведения на Вагнер.

Тържествата започнаха с много успешната премиера на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, продължиха с изключителните представления на „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, осъществени с режисурата на Пламен Карталов и диригентството на Констанин Тринкс.

От Софийската опера отбелязват, че фестивалът дава възможност на България да заеме достойно място на музикалната карта на света, като за откриването му тук са пристигнали музикални критици и забележителни познавачи на творчеството на Рихард Вагнер като Тони Купър от Opera Critic – Лондон, Андреа Мерли, Италия, Клаус Биланд от Der Neue Merker – Виена, Алън Нилсон от OperaWire – Лондон, Фил Уард от Opera Now – Лондон, Грегор Таси, Глазгоу, Юрген Кьоних – радио Берлин/Бранденбург, Германия.

Тези спектакли привлякоха интереса на много български почитатели на музиката на германския mаестро, както и на музикални пилигрими от цял свят, които специално пристигнаха в София за празничните вечери. Престижни световни
специализирани издания изпратиха журналисти, за да отразят събитието, а отзивите, които вече получаваме са повече от възторжени.

„Летящият холандец“, Снимка: Софийска опера

И тази година в различните постановки участваха предимно български певци. Финалът на фестивала беше на езерото Панчарево на 30 юли. В ролята на моряка Даланд специално участие взе камерзенгерът на Виенската опера и световнопризнат артист Курт Ридъл. Като Холандеца фантастично се представи румънският баритон Йонуц Паску, блестящата Радостина Николаева бе Сента, а Костадин Андреев емоционално превъплъти ловеца Ерик. В ролите на Кормчията и Мари бяха Даниел Острецов и Александрина Стоянова.

Може да харесате още