Марта Петкова е Ана Каренина: „В момента в балета има огромна борба за роли“

от Нощни птици

Първата балетна премиера за 2023 г. на сцената на Софийската опера беше мащабният спектакъл „Ана Каренина“ по романа на Лев Толстой и музиката на П. И. Чайковски.

Хореографията е на международно признатия артист Лео Муич, който в първата си среща с балета на Софийската опера прави нова редакция на творбата, специално за националната трупа.  
 
В главните роли са примабалерините Марта Петкова и Катерина Петрова, премиер солистите Никола Хаджитанев, Цецо Иванов и Емил Йорданов. В спектакъла звучи цигулката на Стоимен Пеев от „София квартет“, гласовете на Александрина Стоянова Андреева и Виолета Радомирска. Оркестър на Софийската опера и балет е под диригентството на Андрей Галанов.

Премиерните спектакли бяха през януари и февруари. Представлението е осъществено с подкрепата на Столична община, като е част от Календара на културните събития 2023 и е под патронажа на Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.

Примабалерината Марта Петкова разказа на пресконференция:

„В момента е огромна борба за роли, което е страхотно – защото има много сериозна конкурентна среда. Петкова е художествен ръководител на балета на Софийската опера, на нея е поверена и ролята на Каренина в едноименния балет, поставен от хърватския хореограф и режисьор Лео Муич.

„Беше много важно трупата да работи с човек като Лео Муич. Аз бях зашеметена и шокирана от моята първа среща с него. Работила съм навсякъде по света, в много престижни театри. Но такъв тип работа, каквато той дава, не съм срещала. Мога да кажа, че трупата страшно много го обикна – истински. Той изключително търпеливо работи с всеки един от нашите артисти. Не излиза от залата от 11:00 до 8:00 вечерта. Така че за мен това беше много успешен ход – трупата да се срещне с него и да повиши качеството си на работа“, разказа Марта Петкова.

„Давам всичко от себе си, за да направим най-добрата версия на „Ана Каренина“, каза Лео Муич. Всичко е въпрос на приоритети – това каза хореографът по повод умението да „разкаже“ историята в рамките на час и 45 минути. „Неудобството на танцовата индустрия е това, че не говори“, допълни той. Каза, че е създал една интерактивна приказка, в която всеки герой е важен.

„Трябва да вземем предвид времето, в което е писана „Ана Каренина“, втората част на ХIX-и век, когато се случват много иновации. В годината на написването на книгата излиза първият филм. Случват се и много други открития, открит е Помпей. Аз съм вдъхновен от една стая, която се намира в зимния дворец, в същия период, в който се развива действието на Ана Каренина“, каза сценографът Цвийета Шуин.

„Това, което ме вдъхнови, е, че всъщност древните паметници не са били бели, а доста цветни. Също така беше важно да преценя кои цветове трябва да се използват така, че декорът да не краде вниманието от артистите. Така се получи при мен – първо правя проучване, а след това – декорите за сцената. За определена история която се случва в определен отрязък от време“, каза още той.


 „Спектакълът „Ана Каренина“ се връща след осем години на сцената на операта“, припомни директорът на операта Пламен Карталов. Той съобщи, че е купено ново покритие за пода на сцената, когато там се представят балетни спектакли.

„Ана Каренина“ имаше шест премиерни представления в Софийската опера и балет, предаде БТА.

Може да харесате още