От „Чалга“ до „Моралът е доброто“: Филмите на „Аполония“

от Нощни птици

Едни от знаковите заглавия от най-новото българско кино може да се види по време на 39-то издание на Празници на изкуствата „Аполония„.

Събитието ще се състои от 28 август до 5 септември, а сред филмите, които са включени в програмата са „Чалга“ на Мариан Вълев, „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов, „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, „Анна“ на Боримир Илков, „Васил“ на Авелина Прат с участието на Иван Бърнев, както и документалните „Моралът е доброто“, „Ваклуш“, „Една провинциална болница“, „Отскубнати до корен“.

Режисиран и продуциран от актьора Мариан Вълев, „Чалга“ е описван като първия български филм, заснет изцяло с мобилен телефон. Той получи добър рейтинг в българския бокс офис и е сред най-гледаните родни продукции за годината с над 110 хил. зрители. Във филма участват актьорите Любомир Нейков, Диляна Попова, Димитър Рачков, Кръстю Лафазанов и Виктор Калев. Драмата проследява историята на двайсетгодишно момиче и хвърля светлина върху българската поп култура. Прожекцията е на 2 септември в Лятното кино на Созопол.

Прожекцията на „Моралът е доброто“ ще бъде на 29 август. Документалният филм, който постигна рекордна гледаемост в кината в цялата страна, е вдъхновен от живота и дейността на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков.

Другата филмова продукция, която е част от кино програмата на „Аполония“ тази година е „Шекспир като улично куче“ с участието на Захари Бахаров. Режисирана от Валери Йорданов, драмата разказва за трима младежи, законите на улицата и чувството на дълг.

„Добрият шофьор“ е дебют в игралното кино за известния с документалните си заглавия Тонислав Христов. В копродукцията с Финландия участват Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро и Китодар Тодоров. Сюжетът пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта „Златни пясъци“, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия.

Може да харесате още