Рок на Аполония със „Сигнал“, Б.Т.Р и „Фондацията“

от Нощни птици

Силно рок присъствие ще има на тазгодишната „Аполония“. 39-ото издание на Празниците на изкуствата ще стартира на 28 август и ще продължи до 5 септември, а Созопол този път ще посрещне едни от ветераните на българската рок сцена – групите от „Сигнал“, „Б.Т.Р.“ и „Фондацията“.

Първи на сцената в амфитеатъра на стария град излизат „Сигнал“. Концертът им ще се състои на 31 август, като музикантите са избрали в репертоара им да влязат хитове като „Да те жадувам“, „Липсваш ми“ и „Може би“. С изявата бандата ще отбележи 45 години от създаването си.

Друга голяма годишнина ще отбележат и колегите им от „Б.Т.Р.“ Те излизат на сцената на 4 септември в чест на тяхната 30-годишнина. На 5 септември 10 години от създаването си честват и „Фондацията“, които обещават да изпълнят композиции като „Две следи“, „Клетва“ и „20 век“.

Сред останалите музикални покани на „Аполония“ са срещите с Михаела Маринова, Мария Илиева, джаз триото на Васил Спасов, джаз бенда на Вили Стоянов, българския танго оркестър Orquesta Tipica Libertango и фолклорния танцов театър „Найден Киров“.

Реверанс към класиката е отправен от Пламена Мангова, Александър Сомов, Албена Данаилова, Румен Цветков, Людмил Ангелов и други.

Освен музика, сред литературните акценти на тазгодишното издание ще е срещата с Георги Господинов, който ще представи „Времеубежище“, за който получи „Букър“, както и тази с Нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич.

Лятното кино включва прожекции на филмите „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов, „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов и „Анна“ на Боримир Илков.

В театралната програма влизат постановки на Народен театър „Иван Вазов“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Драматичен театър – Пловдив и други.

Майсторски класове за млади творци и изпълнители ще имат тази година писателят Георги Господинов и цигуларят Минчо Минчев.

Може да харесате още