Учени изследват тайната на цигулката на Паганини

от Нощни птици

Специалисти от Европейския център за синхротронна радиация в Гренобъл (Франция) изследват любимия инструмент на италианския виртуоз и композитор Николо Паганини. Маестрото е наричал цигулката Il Cannone (от италиански –  оръдие) заради нейното богато и мощно звучене.

Легендарният инструмент, чиято стойност се оценява в милиони, е изработен през 1743 г. от майстора на цигулки Джузепе Бартоломео Гуарнери дел Джезу. Смята се, че тази цигулка е подарена на Паганини през 1802 г. и постепенно става негова „фаворитка“. Маестрото свири на нея до края на живота си, а след смъртта си я завещава на родния си град Генуа.

Details

Цигулката Il Cannone Guarnerius. Sailko / CC BY-SA 3.0

Il Cannone Guarnerius. Снимка: Sailko / CC BY-SA 3.0

Вече почти два века цигулката Cannone, призната за национално богатство, се съхранява в музея на Паганини в двореца „Дория Турси“. Ценният инструмент го напуска много рядко и под засилена охрана – за участие в определени изложби или за да свирят на него победителите в Международния конкурс за цигулари „Паганини“ в Генуа.

В лабораторията на Европейския център за синхротронна радиация – най-високоенергийната лаборатория в Европа – експертите планират да оценят състоянието на цигулката. Рентгеновата микротомография ще осигури подробен анализ чак до клетъчната структура на дървесината и ще разкрие възможни увреждания предвид почти 300-годишната възраст на инструмента.

Изследването може да разкрие и тайната на уникалното звучене на „Оръдието”. Освен това учените планират да създадат триизмерен модел на цигулката с голяма детайлност. Очаква се проучването на изображенията да отнеме няколко месеца.

Пол Тафоро, един от специалистите в Европейския център за синхротронна радиация, сравнява работата по цигулката на Паганини с мечта.

Николо Паганини

Николо Паганини, портрет от Андреа Чефали. Bridgeman Art Library / Public Domain

„Това е изключителен инструмент по отношение на качеството на звука. И сега, благодарение на получените данни, се надяваме да разберем защо“, казва той пред AFP.

Според кураторите на проекта транспортирането на прочутата цигулка от Генуа до Гренобъл се оказало трудна логистична задача, тъй като те не са имали предишен опит в преместването на музейни ценности. По време на пътешествието инструментът е бил застрахован за 30 милиона евро.

Изследователите обещават, че основният принцип при извършване на реставрационни работи по цигулката ще бъде изключителна предпазливост.

Може да харесате още