Васко Василев обучава студенти в Пловдив

от Нощни птици

Световноизвестният цигулар Васко Василев ще изнесе публична лекция и ще проведе обучение в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Срещата със студенти на академията е част от образователния ѝ проект „Проекции на диалога“ и ще се състои на 17 ноември, разказват от висшето училище.

Васко Василев ще изнесе публична лекция на тема „Преплитането на границите в най-универсалния език – музиката“, ще проведе майсторски клас и ще бъде гост в подкаст. Лекцията е с вход свободен и ще се проведе на сцената на Концертна зала АМТИИ, а по-късно Васко Василев ще сподели богатия си професионален опит с Академичен народен хор към АМТИИ и Академичен смесен хор Гаудеамус. Негов партньор ще бъде Карлос Йаве, който е китарист от Севиля, ученик на Пако де Лусия, преподавател по китара и концертиращ музикант.

Подкаст епизодът ще разкрие детайли от възгледите на музиканта за изкуството и живота и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане на академията, казват от АМТИИ.

Васко Василев, профил във Facebook

Искате да знаете повече?

Васко Василев завършва средното си образование в Москва, а години по-късно – и висше образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Соловите му изпълнения са го отвели по целия свят в повече от 30 страни. Като концертиращ солист Васко Василев изпълнява широк спектър от стандартни класически произведения, както и съвременни произведения и се отличава както като солист, така и в сътрудничество с артисти от различни жанрове като фламенко, поп и джаз. Освен като концертиращ музикант, прочутият цигулар се занимава успешно и с дирижиране, режисура и продуциране. Води майсторски класове в Royal Academy of Music в Лондон и Conservatori Superior de Musica de Castello, Валенсия. През 2023-та е поканен за концерт-майстор на специално подбрания оркестър за коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство (Westminster Abbey), припомнят от АМТИИ.

Първото издание на „Проекции на диалога“ започна през есента на 2021. Той е част от основната мисия на академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство. Сред гостите на проекта са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийската филхармония, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайенът на българската хореография, световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов.

„Проекции на диалога“ е проект на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Може да харесате още