„А някога чувала ли си за жена композитор?“

от Нощни птици


Истината е, че още от Хилдегард фон Бинген през XII в. до наши дни жените имат значителен принос към класическата музика, който често е пренебрегван… Представяме ви 15-те най-интересни композиторки, които са писали от XI до XX в.

1. Хилдегард от Бинген (1098-1179)
Хилдегард е не само композитор на около 70 произведения, но и писател, мистик и ясновидец. Като бенедиктинска игуменка тя основава два манастира. Една от нейните композиции, Ordo Virtutum, е най-старата запазена „морална“ пиеса (виж по-долу що е то) . Тя съдържа мелодии за човешката душа и 16-те добродетели, но дяволът за първи път не получава нито една от най-добрите мелодии – той има ролята на говорител.

Уикипедия


2. Франческа Качини (1587-1640)
Певица, лютиерка, поетеса и учителка, Качини е дъщеря на великия ренесансов композитор Джулио Качини. Тя се превръща в една от най-влиятелните европейски композиторки, но от нейната музика е запазена много малка част. Нейната сценична творба „Освобождението на Руджеро“ се смята за първата опера, написана от жена.

Уикипедия


3. Барбара Строци (1619-1677)
За Барбара Строци се казва, че е „най-плодовитият композитор – мъж или жена – на печатна светска вокална музика във Венеция“ в средата на XVII век. Нейното уникално творчество съдържа само светска вокална музика, с изключение на един том със свещени песни. По-голямата част от произведенията ѝ са написани за сопран.

Уикипедия


4. Изабела Леонарда (1620-1704)
На 16 години Леонарда постъпва в манастир, където остава до края на живота си. Тя е една от най-продуктивните композиторки на своето време, както и учителка на останалите монахини. Нейната „Sonate da chiesa“ е историческа, тъй като е инструментална, а не вокална композиция. Тя е една от двете известни италианки, които са писали инструментална музика.

Уикипед


5. Луиза Фаренц (1804-1875)
Луиза Фаренц получава уроци по пиано от майстори като Игнац Мошелес и Йохан Непомук Хумел. След сватбата си прекъсва обучението си, за да изнася концерти със съпруга си, флейтиста Аристид Фаренц. Въпреки брилянтните си постижения като изпълнител и композитор, в продължение на близо десетилетие тя получава по-ниско заплащане от колегите си мъже. Едва след триумфалната премиера на нейния нонет за духови и струнни инструменти, в който участва и цигуларят Йозеф Йоахим, тя поисква и получава равностойно заплащане.

Уикипедия


6. Фани Менделсон (1805-1847)
Сестра на композитора Феликс Менделсон, Фани създава повече от 460 произведения, включително клавирно трио и няколко книги с пиеси и песни за пиано. Някои от произведенията ѝ първоначално са публикувани под името на Феликс. Творбите ѝ за пиано често са в стила на песни и носят заглавието „Песен без думи“. Този стил на произведенията е успешно развит от Феликс, въпреки че някои твърдят, че Фани го е изпреварила в този жанр.

Уикипедия


7. Клара Шуман (1819-1896)
Съпруга на Роберт Шуман и сама една от най-изтъкнатите пианистки на своето време, Клара се радва на 61-годишна концертна кариера. Баща ѝ Фридрих Вик я учи да композира и тя написва своя Концерт за пиано на 14-годишна възраст. В средата на 30-те си години тя до голяма степен губи увереност в композирането си. „Някога вярвах, че притежавам творчески талант, но се отказах от тази идея“, казва тя, „една жена не трябва да желае да композира – досега не е имало такава, която да може да го прави. Трябва ли да очаквам, че аз ще бъда тази?

Уикипедия


8. Тереса Кареньо (1853-1917)
Тази венецуелска пианистка, певица и композиторка свири за Ейбрахам Линкълн в Белия дом през 1863 г. и на няколко от променадните концерти на Хенри Ууд. Тя композира поне 40 произведения за пиано, две за глас и пиано, две за хор и оркестър и две камерни творби. Песента ѝ „Tendeur“ е хит по нейно време. Забележително е, че един кратер на Венера е наречен на нейно име.

Уикипедия


9. Сесил Шаминад (1857-1944)
Шаминад композира от ранна възраст, като дори свири част от музиката си на Жорж Бизе, когато е на осем години. Тя пише предимно пиеси за пиано и салонни песни, които са изключително популярни в Америка. Композира Konzertstück за пиано, музиката към балета „Callirhoé“ и други оркестрови произведения. Композиторът Амброаз Томас веднъж казва за нея: „Това не е жена, която композира, а композитор, който е жена“.

Уикипедия

10. Ейми Бийч (1867-1944)
Първата успешна американска композиторка, Ейми Бийч, е отлична пианистка, която след брака си се съгласява да ограничи изявите си на пиано до един благотворителен рецитал годишно. След смъртта на съпруга си тя обикаля Европа като пианистка и свири собствените си композиции с голям успех. Музиката ѝ е предимно романтична, въпреки че в по-късните си творби тя експериментира с по-екзотични хармонии и техники. Сред най-известните ѝ творби са Месата в Es dur и Галската симфония.

Уикипедия


11. Ребека Кларк (1886-1979)
Родената в Хароу Кларк е най-известна с камерната си музика за виола, която пише за себе си и за женските камерни ансамбли, в които свири. Творбите ѝ, сред които е и Соната за виола, са силно повлияни от няколко тенденции в класическата музика на XX в., особено от импресионизма на Клод Дебюси. Кларк е познавала много от водещите композитори на онова време, включително Равел, с когото сравняват творчеството ѝ.

Уикипедия

12. Жермен Тейлефер (1892-1983)
Tailleferre е единствената жена в групата на френските композитори Les Six. Насърчавана и вдъхновявана от своите приятели, сред които Пуленк и Равел, тя написва много от най-важните си произведения през 20-те години на ХХ век, включително първия си клавирен концерт, Концертино за арфа, балетите „Le marchand d’oiseaux“ и „La nouvelle Cythère“. Тя композира и свири на пиано до смъртта си на 91-годишна възраст.

Уикипедия

13. Лили Буланже (1893-1918)
Талантът на Буланже се проявява още на двегодишна възраст, когато Габриел Форе открива, че тя има перфектен слух (абсолютистка). Родителите ѝ насърчават музикалното ѝ образование. На 19-годишна възраст тя печели наградата за композиция Prix de Rome за своя „Faust et Hélène“, като става първата жена композитор, спечелила тази награда. Тя умира трагично млада. В нейна чест е наречен астероидът 1181 Лилит.

Уикипедия

Статията е публикувана в ClassicFM.com.

Може да харесате още