Африкански фестивал преди Великденските празници

от Нощни птици

Две африкански групи в една вечер гостуват у нас в световния Ден на космонавтиката – 12 април. За първи път у нас пристигат триото на малийския грио Баба Сисоко с Тони Китановски и Васил Хаджиманов, а за втори път гостува Tamikrest.

Поканата е отправена от „Аларма Пънк Джаз“, като вечерта ще открие новосформирано афро-балканско трио, на чието светло бъдеще възлагаме наистина големи надежди. Сисоко-Китановски-Хаджиманов е де факто супергрупа, сформирана от трима изявени солисти, автори и фронтмени.

Баба Сисоко от Мали е певец, блусмен, импровизатор, мултиинструменталист, свирещ на нгони (една от най-древните форми на китарата) и на различни ударни иструменти и съвсем не на последно място – грио (потомствен пазител на традицията, церемониална фигура и устен разказвач в Западна Африка – б.а.). От години живее в Калабрия, откъдето осъществява срещата и синтеза между африканската традиция и съвременната западна музика (джаз, блус, психеделик-рок), а за кратко е част дори от супергрупата на Крис Екман и Хюго Рейс Dirtmusic. Свирил е и е записвал още с музиканти като Кори Харис (търсача на корените на американския блус в Африка от документалната поредица на Мартин Скорсезе), DJ Khalab, Антонело Салис, Майти Мо Роджърс и др. През 2019г. издаде албум в дуо с легендарния си братовчед Балаке Сисоко (майстор на западноафриканската арфа кора), а в края на пандемията (2021) излезе и програмният му албум Griot Jazz.

Тони Китановски е китарист и композитор от Северна Македония, завършил „Бъркли Колидж“, създател на Джаз факултета в Щип и учител и гуру на множество джаз китаристи на Балканите. За Enja Тони Китановски вече има издадени два албума с ромския сватбарски клан „Черкези Оркестър“, с които цяло десетилетие създаваше оригинална музика, смесваща блус, балкански брас традиции и ненадейни аранжименти на Ерик Сати, Чарлс Мингъс и Ед Блекуел.

Васил Хаджиманов, също възпитаник на „Бъркли“, е един от най-автентичните наследници на музикалните традиции на Джо Завинул в джаза и фюжъна. Инструменталист и композитор със свой изключително разпознаваем почерк на електронните и електрическите клавиши, Хаджиманов рядко, но пък не по-малко виртуозно звучи и на добър акустичен роял, когато има такъв в залата.

Сред любимите на българските киномани филми, за които Хаджиманов е писал музика, е и „Като порасна, ще стана кенгуру“ на Радивое Андрич. През последните години търсенията му са и в областта на модерната африканска музика.

Tamikrest излизат непосредствено след триото Сисоко-Китановски-Хаджиманов. Те са за втори път у нас след концерта им миналия юни. Първата туарегска „дезърт блус“ формация, гостувала някога в България пристига като квартет – с оригиналните членове Осман аг Муса (китара, вокали), Шейх аг Тиглиа (бас) и Пол Салваняк (китара) и нов барабанист. Звездата на Tamikrest изгря преди малко повече от десетиелетие със съвместния им албум с психеделик-блус триото Dirtmusic (Крис Екман, Хюго Рейс и Крис Броко). Групата е една от трите ключови съвременни туарегски музикални формации, започващи с „Т“, след Тinariwen, за които човек веднага се сеща – Tartit, Terakaft и… Tamikrest, което на езика на туарегите „тамашек“ означава „свързване“, „възел“, „обединение“, но също така и „бъдеще“.

Музикантите в сегашния състав на Tamikrest са от Мали, Алжир, Нигер и Франция, като общото с началните години в Кидал (Мали), където е създадена групата, е пустинният блус на туарегите, а новото (с всеки следващ албум) – осъществяването на срещата на туарегската култура с културата на „другия“ – дали това ще са Dirtmusic преди десетилетие, дали ще е френски китарист с рокабили влияния, дали ще е Инди Зара, или пък доайенът на модерната айну-музика в Япония Оки Кано в последния им засега албум Tamotait, това е въпрос на пътувания и съдбовни срещи в номадската история и на групата, а и на самия народ, от който тя произхожда.
Очаква се накрая на концерта двете фирмации да излязат и с обща песен.

В двойния концерт ще се включи с танцова хореография и любимата на всички ни Мария Косса, една от най-активните фигури на афро-сцената в България: афро-самурайка с корени от Мозамбик, най-известната преподавателка по афринаски танци у нас.

Може да харесате още