Ара Маликян в Пловдив – част от световното му турне, което посвещава на сина си

от Нощни птици

Роденият в Ливан прочут цигулар Ара Маликян излиза на 3 септември на сцената на Античния театър в Пловдив. Концертът му е част от неговото турне, посветено на малкия му син Кайро и затова композициите са подбрани да връщат въображението към детството.

„Когато видях сина си да ходи за първи път след месеци на падания, неуспешни опити, сблъсъци, и да продължава да опитва, разбрах, че някога ние сме били цялата тази сила, която с времето забравяме”, разказва прочутият изпълнител.

Нарича децата „най-автентичните същества“: „Те са диви, нежни, пълни с прекомерна истина. Не се страхуват да сгрешат. Те са свободни и експресивни и всичко, което правят, е пълно с изкуство. Ако погледнете дете, разбирате всичко, което сте били и не сте си позволявали да бъдете известно време”, споделя музикантът за вдъхновението, което стои зад последния му албум и настоящо турне.

У нас Маликян гостува с четирима кубиниски музиканти – джаз пианистът Иван Мелон Люис, трикратно номиниран за „Латино Грами“, басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена.

„Това турне е резултат от това да гледам как синът ми расте, резултат е от моето израстване до него – всички звуци и мелодии, които съм почувствал и са ме вдъхновили от него и от живота чрез него. Това е срещата с детето, което не бих могъл да бъда и бих мечтал да бъда. Това е почит към онези същества, които са свободни като птици“, казва още Ара Маликян. „Ето защо турнето ми е пълно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове – неща, които бях забравил. Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се посочва, независимо къде ще те отведе”, допълва той.

Ара Маликян е роден на 14 септември 1968 г. в Бейрут. Той е испански цигулар от арменски произход. Талантът му е признат още като дете. По време на гражданската война в Ливан е принуден да живее в бомбоубежища, където именно учи и свири на цигулка. Изнася първия си голям концерт на 12 години, а две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от германското правителство за музикалното училище в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е обявен за цигулар №1 на Испания. Има 40 издадени албума и над 100 000 продадени копия на „Годишните времена” на Вивалди.

През 2015 г. издава албум като реверанс към 15-те си години кариера в Испания със сътрудничеството на Teatro Real в Мадрид. Турнето му „15” е едно от най-мащабните през последните години с над 150 концерта и 175 000 зрители, спечелило овациите и на критиците, и публиката. С албума си „The Incredible History of Violin” и едноименно турне пожъна пореден световен успех с концерти в най-престижните световни зали. Гостува и в България.

Може да харесате още