На 80 години почина Тото Кутуньо

от Нощни птици

На 80 години почина известният италиански певец Тото Кутуньо. Музикантът е издъхнал след боледуване в миланската болница „Сан Рафаеле“.

Роден като Салваторе Кутуньо от сицилиански произход в Тоскана, изпълнителят в продължение на десетилетие е редовен участник в музикалния фестивал в Санремо – италианската институция, която служи за вдъхновение на песенния конкурс „Евровизия“.

Той печели конкурса през 1980 г. с песента Solo Noi, но шест пъти завършва на второ място, което му спечелва репутацията на вечния подгласник на Санремо, предава The Guardian.

Интерпретирана от френската певица Далида като Monday Tuesday … Laissez moi danser, песента на Кутуньо от 1979 г. Voglio l’anima се превръща в един от най-големите хитове на дискотечния период във Франция.

През 1990 г. печели Евровизия, а две години по-късно – химна за създаването на Европейския съюз: „Together, unite, unite, Europe“, която той изпява в Insieme: 1992.

Но най-големият му успех е L’Italiano от 1983 г., песен, продала милиони плочи.

Първоначално написана за по-харизматичния певец Адриано Челентано, който отказва, и по-известна с припева си Lasciate mi cantare, песента не оставя незасегнати нито едно клише от италианската култура. „Позволете ми да пея, аз съм италианец“, се казва в нея, като се споменават спагети ал денте, крем за бръснене с ментов вкус, caffè ristretto и „счупен Fiat 600“.

Заобикаляйки до голяма степен англо-сферата, песента достига №1 в класациите в Италия, Франция, Швейцария и Португалия. Кавър, озаглавен „Аз съм финландец“, става хит във Финландия през същата година. Песента обикаля Източния блок, като се радва на популярност в Украйна, Албания, Полша, Грузия и Русия, пише още изданието. Когато през 2013 г. му връчват наградата за цялостно творчество в Санремо, той изпълнява „L’Italiano“ с хор на Червената армия.

През 2019 г. украински депутати се опитват да забранят на Кутуньо да изнася концерти в Киев заради предполагаеми проруски симпатии, но той отрича да има лично приятелство с руския президент, като казва, че само веднъж му е стиснал ръката след концерт.

„Аз съм приятел на руснаците, а не на Путин“, каза той. „Но нека да оставим Путин там, където е. Пожелавам му всичко най-лошо на света.“

През 2007 г. Кутуньо е диагностициран с рак на простатата, но се възстановява и през 2010 г. участва за последен път в конкурса в Сан Ремо. През последните години той до голяма степен се е оттеглил от обществения живот.

Италиански политици и музиканти отдадоха почит на певеца след съобщенията за смъртта му във вторник следобед. „Чао Тото, великият маестро“, написа певецът Ерос Рамацоти. „Ще ни липсваш.“

Премиерът Джорджа Мелони също се сбогува с музиканта като написа в социалните мрежи: „Чао на Тото Кутуньо – един истински италианец“.

Културният министър на страната Дженаро Санджулиано определи неговото творчество като „саундтрак за цяла една епоха“.

Погребението на Тото Кутуньо ще е на 24-ти август в Милано.

Може да харесате още