Банкси издава първото си име в забравено интервю

от Нощни птици

Световноизвестният майстор на графити Банкси крие самоличността си в тайна, но се оказва, че в изгубено интервю на BBC артистът е разкрил първото си име.

В запис от 2003 г. репортерът на BBC Найджъл Уенч го пита дали се казва „Робърт Банкс“, а художникът отговаря: „Роби“.

Отговорът му отдавна се превръща в обект на спекулации в интернет пространството, като се предлагат варианти на Робин, Робърт и Роби.

Цялото интервю може да се чуе по BBC Sounds като „Историята на Банкси“ по Радио 4.

След откриването на записа беше специално записан бонус епизод на подкаста, предава BBC.

В него Банкси сравнява подхода си към изкуството, който включва правенето на графити под прикритие с висока скорост, с готвенето на храна в микровълнова фурна.

„Бързо е“, казва художникът от Бристол и добавя: „Искам да го направя и да приключа с него.“

Това е едно от първите известни радиоинтервюта с художника, който често е описван от пресата като „мистериозен“ и „потаен“.

Истинската самоличност на Банкси така и никога не е била разкривана, но интервюто дава на феновете му, сред които има много известни личности, рядък шанс да чуят гласа му.

Художникът, който по това време е на 20 години, е интервюиран от кореспондент на BBC по въпросите на изкуството през лятото на 2003 г. при откриването на изложбата на Банкси Turf War в Източен Лондон.

Редактирана версия е излъчена през юли същата година в програмата PM на BBC. Въпреки това не целият материал е използван.

Може да харесате още