Бомбино – „туарегският Джими Хендрикс“ с концерт в София

от Нощни птици

Бомбино, когото наричат „туарегският Джими Хендрикс“, ще има концерт в София. Събитието е на 8 ноември от 21.00 часа в клуб Mixtape 5 (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“)

Омара „Бомбино“ Моктар

(на тамашек, езика на туарегите – ⴱⵓⵎⴱⵉⵏⵓ) е роден през 1980 в Тидене, на 80 км от Агадез, центъра на туарегската цивилизация в Нигер. С избухването на Туарегското въстание (в различни части на Мали и Нигер с цел отвоюване на автономия) през 1990 г. семейството му бяга в Алжир. Електрическата китара открива в тийнейджърските си години в Алжир и Либия, учейки се (заедно с други туарегски момчета, негови приятели) от видеозаписи на Джими Хендрикс и Марк Нопфлър.

През 1997 се завръща в Агадез. Само десетилетие по-късно за първи път е издадена негова музика под името Group Bombino – в концертния албум Guitars From Agadez, Vol.2 на сиатълския лейбъл Subleme Frequencies. Точно тогава обаче, през 2007, избухват нови туарегски бунтове в Нигер, на които държавата отговаря със серия от брутални репресии.

Електрическата китара бива забранена за туарегската общност, тъй като централната власт вижда в нея символ на бунта. Двама от тогавашните членове на групата на Бомбино са екзекутирани, а той самият успява да се спаси в Буркина Фасо.

Tам се присъединява към групата Tidawt, също изгнаници от Нигер, с които е поканен за първи път и в САЩ като част от фестивал, посветен на туарегската култура. Американският саксофонист Тим Райс пък го кани за специален проект, посветен на музиката на „Ролинг Стоунс“, като накрая Бомбино свири заедно с Кийт Ричардс и Чарли Уотс в една от песните.

В Буркина Фасо Бомбино среща филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи добри записи на музиката си. През 2010 г., след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер, където изнася концерт в пустинята пред над хиляда души, документиран във филма Agadez, the Music and the Rebellion (можете да видите записи тук: https://www.youtube.com/watch?v=fzWBow0OAeA ). А възходът продължава… И от другата страна на Атлантика.

Дан Ауербах от The Black Keys продуцира албума му Nomad (2013), издаден от Nonesuch Records. Междувременно военното напрежение в северната част на Мали ескалира и пътищата на Бомбино и на Tinariwen (най-известната туарегска група в света, доайените на т.нар. „пустинен блус“) се пресичат за поредица от концерти в Париж, с които те обръщат вниманието на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

Следва американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, „Гогол Бордело“ и Амаду & Мариам, участия в лайв сешън форматите на KEXP и Tiny Desk, a шестият студиен албум на Бомбино – Deran (2018), записан в студио, собственост на краля на Мароко – е номиниран за „Грами“ в секцията „Най-добър уълрд мюзик албум“.
В София Бомбино идва в класическо „афро-Джими Хендрикс трио“ – с музикантите си Кори Уилхелм (барабани и калабаш, САЩ) и Юба Диа (бас, Мавритания) и с музиката от най-новия си албум Sahel (2023).

Може да харесате още