„Евровизия“ разреши на Израел да участва в конкурса

от Нощни птици

Европейският съюз за радио и телевизия заяви, че няма да изключи Израел от участие в песенния конкурс „Евровизия“ през 2024 г. Както съобщава шведският вестник Aftonbladet, EBU смята, че израелският телевизионен оператор KAN отговаря на всички изисквания за участие в конкурса.

„Конкурсът за песен „Евровизия“ е състезание между обществени организации от цяла Европа и Близкия изток, които са членове на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това е конкурс за радио- и телевизионни оператори – не за правителства – и израелската радио- и телевизионна компания участва в него от 50 години“, заявяват от EBU.

EBU също така допълни, че иска да запази статута на конкурса като „аполитично събитие, което обединява аудиторията по целия свят чрез музиката“.

Оттам добавят, че решението им е взето и от международните спортни федерации, които все още приветстват израелски спортисти на големи състезания.

По-рано този месец Международната федерация по хокей на лед забрани на отбора на Израел да участва в световното първенство за младежи до 20 години. В сряда обаче тя отмени решението си, след като бяха въведени мерки за сигурност, за да се преодолеят рисковете от участието на Израел.

Участието на Израел в „Евровизия 2024“ е много спорно на фона на продължаващата война в Газа. Феновете изтъкват, че националната селекция на Израел включва политически натоварени сегменти, които политизират конкурса.

Авторите на песни в Исландия, двама участници от UMK и френската певица La Zarra са сред тези, които публично изразиха загриженост относно участието на Израел.

През изминалата година „Евровизия“ изключи от конкурса Русия заради войната в Украйна.

Може да харесате още