Норман Бийкър в „Сингълс Hall Of Fame“

от Нощни птици

Норман Бийкър, чието име през 2017 г. беше вписано в „Залата на славата на блуса“ в Сан Диего, Калифорния, пристигна у нас. След като на 7 декември излезе на сцената на Клуб „Мелон“ във Велико Търново, тази вечер – 8 декември – ще свири в „Сингълс Hall Of Fame“.

На сцената излиза блус триото със Славица Туцаков (басистката на сръбската блус група The Sceraming Wheels) и барабаниста на Vervet Марко Матиети.

Бийкър е колос в „британския блус“ и неуморен пътешественик, за когото голямата световна сцена и малките клубчета из Балканите са еднакво важни.

А на голяма сцена през различни десетилетия е свирил с хора като Клептън, Греъм Бонд, Бъди Гай, Би Би Кинг, Ерик Бърдън, Чък Бери и Алексис Корнър. Също така: за по-постоянно и за по-дълго време – с Джак Брус (от средата на 80-те до смъртта на басиста на „Крийм“ през 2014), както и с Крис Фарлоу и Ван Морисън (до ден днешен).

След повече от пет декади в блуса Норман продължава да прави турнета из цяла Европа – дори по време на пандемията беше доста активен, доколкото условията го позволяваха.

Първата си китара Норман получава още на 7-годишна възраст, когато след инцидент остава прикован на легло за цели 18 месеца. А на 12 е забелязан, отличен и поканен да участва в шоуто на краля на скифъла Лони Донеган, което му отваря пътя към сцената.

4 десетилетия по-късно, през 1994 г., Бийкър е организатор на паметния концерт по повод 10-годишнината от смъртта на Алексис Корнър, който става традиционен и още същата година събира отново Джими Пейдж и Робърт Плант за първи път след разпадането на „Лед Цепелин“ (и заем какви чудесни два албума последваха до края на десетилетието).
Известна е фразата на Би Би Кинг: „Норман е един бял Фреди Кинг”.

Норман Бийкър е и студиен китарист с разпознаваем почерк, записвал цяла плеяда класици на блуса, който обаче е не по-малко разпознаваем и като певец и автор на своя оригинална музика.

Може да харесате още