Отиде си легендата на италианската естрада Пепино Галиарди

от Нощни птици

Легендата на италианската естрада Пепино Галиарди почина на 83-годишна възраста, съобщава агенция ANSA. Музикантът и композитор, пословично известен с романтичната си балада Un amore grande, е издъхнал в дома си в Рим, в който живее от години.

Роден в Неапол на 25 май 1940 г., Пепино започва да свири на акордеон още като дете, а след това овладява пианото и китарата. Той е на върха на славата си през 60-те и 70-те години на миналия век, но музиката му оставя следа и през следващите десетилетия.

Галиарди участва пет пъти на фестивала в Сан Ремо, като печели две втори места: през 1972 г. с песента Come le viole и през 1973 г. с Come un ragazzino. Сред големите му успехи, които го правят известен като меланхоличен бард, са композициите Settembre, Ti amo e ti amerò, Gocce di mare, Semper semper и много други. Неговата Se tu non fossi qui по-късно е записана от великата певица Мина, а Che vuole questa musica stasera влиза в саундтрака на известни филми като Scent of a Woman на Дино Рици и в „Операция Чичо“ и „Безмилостен“ на Гай Ричи с Рикардо Скамарчио.

Тъжната новина за смъртта на Галиарди беше съобщена първо във Facebook от неговия приятел и колега, музиканта Джани Атерано. С разпознаваемия си тембър неаполитанският певец превърна много от композициите си в абсолютни поп класики Made in Italy, високо оценени в чужбина от легенди като ABBA или настоящата латино звезда Алваро Солер.

„…И той, с тези свои леко уморени очи, отлетя далеч…“ Това са непубликувани нови стихотворения на Пепино Галиарди, звучащи като прошка, които децата му Масимилиано, Давиде и Лучия Галиарди пуснаха в социалните мрежи, за да благодарят на всички, които изразиха съболезнования и си спомниха за творчеството на баща им.

„Бихме искали да благодарим на приятелите на нашия баща, каквито сте всички вие. Татко ви обичаше много и прекарваше всичките си дни на този компютър, за да бъде в контакт с феновете си, които бяха за него като семейство. Искаме да ви подарим тези стихове, написани от неговата ръка и намерени в тетрадката със срещите му, сигурни, че той би ги споделил с всички вас… рано или късно“, пишат наследниците на музиканта.

Последната изява на Галиарди в Сан Ремо е през 1993 г.

Може да харесате още