Отиде си музикантът Роби Робъртсън

от Нощни птици

На 80 години си отиде Роби Робъртсън – китарист и автор на песни на рок групата The Band. Музикантът е починал след дълго боледуване в Лос Анджелис, заобиколен от семейството си, предава BBC като се позовава на изявление на неговия мениджър.

The Band са влиятелна група от края на 60-те и 70-те години на миналия век. Участват във фестивала „Удсток“ през 1969 г., като живеят в близост. Групата включва четирима канадци — Робъртсън, Рик Данко, Гарт Хъдсън и Ричард Мануел — и бе ръководена от барабанистa от Арканзас Левон Хелм.

Роден като Джейм Роял Робъртсън в Торонто през 1943 г., Роби напуска дома си, за да започне музикална кариера на 16-годишна възраст.

Освен със собствената си музика, The Band са известни и с това, че преди успеха на дебютния си албум от 1968 г. Music From Big Pink правят турнета като подгряваща група на Боб Дилън.

През 70-те години на ХХ в. издават редица известни албуми и след като изнасят последния си концерт като група през 1976 г., се събират отново без Робъртсън за редица турнета и студийни издания през 80-те и 90-те години на ХХ в.

През 1976 г. Робъртсън решава, че има нужда от почивка и организира най-доброто изпращане в историята на рока – среща на всички звезди в концертната зала „Уинтърленд“ в Сан Франциско, в която участват Боб Дилън, Ван Морисън, Нийл Йънг, Мъди Уотърс и много други.

Концертът е заснет от Мартин Скорсезе и е в основата на документалния му филм „Последният валс“, излязъл по кината през 1978 г. По-късно Робъртсън съдейства на Скорсезе в написването на саундтраците на част от неговите най-известни филми като „Цветът на парите“, „Кралят на комедията“, „От другата страна“ и „Ирландецът“, както и на предстоящия „Убийците на цветната луна“.

Много музиканти написаха прощални думи за музиканта. Стиви ван Зандт, член на E Street Band на Брус Спрингстийн, заяви, че Робъртсън е бил „добър приятел“ и „недооценен брилянтен китарист“.

Канадският певец Брайън Адамс публикува снимка на Робъртсън и написа: „Благодаря за невероятната музика и страхотните висини“.

Може да харесате още