Певицата Рей доминира на наградите БРИТ

от Нощни птици

Певицата и авторка на песни Рей оглави номинациите за наградите БРИТ, като постави нов рекорд със седем номинации. Rolling Stones и Blur също получиха отличия за британската поп музика, предава Reuters.

Рей беше номинирана в главните категории на годишните награди – за изпълнител на годината, албум на годината за записа си My 21st Century Blues и песен на годината за хита Escapism.

26-годишната певица получи номинации и в жанровите категории „Поп изпълнител“ и „R&B изпълнител“, както и за най-добър нов изпълнител.

Седемте ѝ номинации счупиха рекорда за най-много номинации на един изпълнител за една година, съобщиха организаторите – Британската фонографска индустрия (BPI).

„Очите ми се пълнят със сълзи, когато говорим за това. Наистина е твърде много. Единственият начин, по който мога да го опиша, е да го нарека чудо“, каза певицата по време на обявяването на номинациите.

Рей се раздели със звукозаписната си компания през 2021 г., за да работи като независим изпълнител, след като заяви, че лейбълът е задържал дебютния ѝ албум.

„Преди година и половина… що се отнася до индустрията, аз бях на дъното и извън нея. И в най-смелите си мечти не съм си мислила, че да опитам отново, ще означава седем номинации за BRIT“, каза тя.

Церемонията на тазгодишните награди ще бъдат на 2 март.

Рапърите Сентръл Си и Джей Хъс получиха по четири номинации, като и двамата бяха отличени за изпълнител на годината – категория, неутрална по отношение на пола, която вече включва 10 номинации, след като организаторите удвоиха броя им след протестите срещу списъка с претенденти за най-добър изпълнител, в който участваха само мъже на миналогодишните награди.

Списъкът в тази категория се допълва от певците Арло Паркс, Дуа Липа, Джеси Уеър и Оливия Дийн, рапърите Дейв и Литъл Симз и звукозаписния продуцент Фред Агейн.

Повече от половината – 55% – от тазгодишните номинации са с участието на жени – или като соло изпълнители, или като част от изцяло женска група, съобщиха от BPI.

„Чудесно е също, че жените като цяло се представиха толкова силно в много от категориите на наградите“, заявиха в съвместно изявление главният изпълнителен директор на BPI д-р Джо Туист и председателят на BPI Йоланда Браун.

„При наличието на такова вълнуващо ново поколение от разнообразни таланти се надяваме и ще продължим да работим за това по-балансираното представителство все повече да се превръща в норма, а не в изключение.“

Дуа Липа получи три номинации: за изпълнител на годината, поп изпълнител и песен на годината за Dance The Night от касовия хит „Барби“.

Британската група Blur получи три номинации, включително за албума The Ballad of Darren – първия им от 2015 г. насам – както и за алтернативна/рок изпълнителка и група на годината.

The Rolling Stones, които миналата година издадоха Hackney Diamonds – първия им албум с оригинален материал от 2005 г. и първия запис след смъртта на барабаниста Чарли Уотс през 2021 г. – бяха номинирани за алтернативна/рок група, което е първата им номинация за BRIT от повече от 10 години.
В неутралната по пол категория „Международен изпълнител на годината“ вече има 10 номинирани, като сред претендентите са Тейлър Суифт, Майли Сайръс, Лана Дел Рей, Сиза, Бърна Бой и Кайли Миноуг.

Инди рок групата The Last Dinner Party вече е обявена за носител на наградата за изгряваща звезда.

Може да харесате още