Разгадаха мистерията на Stick Man върху обложката на албума на Led Zeppelin

от Нощни птици

След повече от половин век самоличността на възрастния мъж с палка, изобразен на обложката на албума Led Zeppelin IV, най-накрая беше разкрита, предава BBC.

„Човекът с клони“ от обложката на четвъртия студиен албум на английската рокгрупа от 1971 г. е бил майстор на покриви от късновикторианската епоха, се казва в изявление на музея Уилтшър в Югозападна Англия.

До това откритие стига Брайън Едуардс, гостуващ научен сътрудник в Центъра за регионална история към Университета в Бристъл (UWE Bristol). Той именно открива черно-бялата оригинална снимка. Смята се, че фотосът е оригинал, защото в ъгъла му има отпечатък от палец, казва Едуардс пред радио BBC Wiltshire.

Смята се, че въпросният старец е Лот Лонг, роден през 1823 г. Когато снимката е направена, той вече е вдовец, който живее в малка къща. По данни на музея човекът умира през 1893 г., което е година след като е била направена снимката.

Кадърът е намерен във викториански фотоалбум, озаглавен „Спомени от посещение в Шафтсбъри. Whitsuntide 1892 г.“.

Едуардс, който е и фен на групата, пише в съобщението до медиите: „Led Zeppelin създадоха саундтрака, който ме съпътства от тийнейджърските ми години, така че наистина се надявам откриването на тази викторианска снимка да зарадва и забавлява (оцелелите членове на групата) Робърт, Джими и Джон Пол“.

Според него надписът в албума съвпада с частичен подпис, намерен в интернет, което предполага, че снимката е направена от влиятелния викториански фотограф Ърнест Хауърд Фармър.

Според университета цветната версия на снимката е открита от вокалиста на групата Робърт Плант в антикварен магазин близо до къщата на китариста Джими Пейдж в Бъркшир, Южна Англия.

Тази цветна версия е била единственият елемент на обложката на албума Led Zeppelin IV, на която необичайно не е имало никакви думи, дори името на групата.

Албумът има продадени над 37 милиона копия по целия свят от излизането му през 1971 г. до сега. В резултат на това става известен и образът на възрастния мъж с обветрено лице и посивяла брада, който с ръце стиска дълга пръчка, за да поддържа тежестта си, докато носи на гърба си сноп лешникови клонки.

„Завладяващо е да се види как тази тема за селските и градските контрасти е развита от Led Zeppelin и се превръща във фокус за тази емблематична обложка на албум 70 години по-късно“, казва в изявлението си директорът на музея Дейвид Доусън.

Оригиналната снимка ще бъде изложена в Музея на Уилтшър през пролетта на следващата година заедно с други снимки, направени в Западна Англия през Викторианската епоха.

Може да харесате още