Разходки сред смъртта и живота в „Една провинциална болница“

от Петя Славова

Разходки между живота и смъртта из неприветливите коридори на инфекциозното болнично отделение в Кюстендил прави документалният филм „Една провинциална болница“. Филмът на тримата режисьори – Златина Тенева, Иван Чертов и Илиян Метев имаше своята световна премиера в Карлови Вари, където получи наградата на Икуменическото жури. У нас бе показан в рамките на София Филм Фест, след което тръгна по кината в страната от 7 април – Деня на здравния работник.

Първоначалната идея на Илиян Метев е да направи филм за акушерките у нас. С обявяването на пандемията тя се трансформира в изследване на случващото се в една българска болница в COVID времената. Метев вече има и опит да снима на здравна тематика след документалния му разказ „Последната линейка в София“, където проследява проблемите на „Спешна помощ“ в страната.

Този път снимачният екип влиза в болницата в Кюстендил и показва как медиците в малкия град опитват да се справят с първата сериозна COVID вълна. Сблъсъкът с болестта, липсата на достатъчно средства и здравен персонал вървят успоредно с недоверието от страна на пациентите към пандемията и опита им да избягат от лечението си.

Авторите на проекта прекарват 70 дни в лечебното заведение и събират емоционални истории, които подреждат в документалния си разказ. Без да прекрачват границата на етиката, те припомнят за онзи болезнен начален период, в който прогнозите за това, което предстои са неясни, а решенията за справяне със ситуацията липсват.

Разказът лъкатуши между едните пациенти – невярващи в спасението си и другите – в болестта. Край тях е доктор Попов, главен герой във филма, който се опитва да спаси попадналите в неговото отделение, дори когато помощта му е нежелана. Като не обръща внимание на провокациите на пациентите, той и персоналът около него следват своя лекарски дълг в самотна и ограничена от ресурси обстановка.

Напрегнатата обстановка все пак е разведрена от някой и друг пациентски виц, неловка история на здравните работници, пушенето на цигари в лекарския кабинет. А панорамната нощна снимка на града, погледнат от болнична стая стои като пауза от задъханата динамика, която и пациенти, и медици с усилие преживяват.

Без излишна патетика, но и без спестена човечност, с усет към автентизма, филмът е достоверно наблюдение, уловило сложния процес, през който преминават няколко пациенти, техните близки и лекуващите ги във времена, оставили болезнени спомени в много семейства.

Продуцент на „Една провинциална болница“ е Agitprop на Мартичка Божилова, работила по филми, получили международно признание като „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Коридор No.8“, „Момчето, което беше цар“. Сред последните документални продукции е „Колите, с които нахлухме в капитализма“ на Борис Мисирков и Георги Богданов.

Може да харесате още