Шакира постигна споразумение с испанските прокурори

от Нощни птици

Колумбийската поп звезда Шакира постигна споразумение с испанските прокурори за уреждане на дело за данъчни измами. Това става непосредствено преди да започне съдебният процес срещу нея.

Пред съда в Барселона звездата беше изправена пред обвинения в данъчни измами за 14,5 млн. евро, предава BBC.

В центъра на този спор е статутът на пребиваване на звездата в периода от 2012 и 2014 г. Прокурорите твърдят, че тя е живяла в Испания, но е посочила официалното си местожителство другаде.

Според испанското законодателство хората, които прекарват повече от шест месеца в страната, се считат за нейни жители за данъчни цели. Но Шакира твърди, че Испания не е била мястото, където е живяла по това време.

Певицата е решила да плати глоба в размер на 7,5 млн. евро. Първоначално прокурорите искаха да вкарат звездата в затвора за осем години и да ѝ наложат глоба в размер на 23,8 млн. евро, ако бъде призната за виновна.

През юли прокурорите издадоха документ, в който се твърди, че през 2012 г. изпълнителката е купила къща в Барселона, която се е превърнала в семеен дом за нея и тогавашния ѝ партньор, футболиста на Барселона Жерар Пике.

Адвокатите ѝ заявиха, че до 2014 г. повечето ѝ доходи са идвали от международни турнета и тя е прекарвала дълги периоди от време извън Испания.

„Испанските данъчни власти видяха, че се срещам с испански гражданин, и започнаха да слюноотделят. Ясно е, че те искаха да си потърсят тези пари независимо от всичко“, казва тя пред списание Elle.

През 2015 г. Шакира декларира, че Испания е нейното местожителство за данъчни цели. Тя заяви, че е платила данъци в размер на 17,2 млн. евро и няма неизплатени дългове.

В отделно дело през 2019 г. Жерар Пике беше глобен с 2,1 млн. евро от испанския национален съд за укриване на данъци в периода 2008 – 2010 г.

Шакира, която многократно е отричала каквито и да било нарушения, заяви този път, че се е споразумяла „с оглед на най-добрия интерес на децата“.

В пространно изявление тя заяви, че синовете ѝ „не искат да виждат как майка им жертва личното си благополучие в тази борба“.

По-рано изпълнителката отхвърли предложеното от прокурорите споразумение, като вместо това предпочете да се яви на съдебен процес.

„През цялата си кариера винаги съм се стремяла да правя това, което е правилно, и да давам положителен пример на другите“, каза тя.

„За съжаление и въпреки тези усилия данъчните власти в Испания заведоха дело срещу мен, както са го правили срещу много професионални спортисти и други високопоставени личности, изцеждайки енергията, времето и спокойствието на тези хора години наред.

Макар да бях решена да защитя невинността си в съдебен процес, за който адвокатите ми бяха сигурни, че щеше да бъде отсъден в моя полза, взех решение най-накрая да разреша този въпрос с оглед на най-добрия интерес на децата ми, които не искат да виждат как майка им жертва личното си благополучие в тази борба.“

Тя добави, че трябва да преодолее стреса и емоционалното натоварване през последните няколко години и да се съсредоточи върху нещата, които обича – „децата ми и всички възможности, които ми предстоят в кариерата“.

В началото на юни Шакира и Жерар Пике обявиха, че се разделят след 11-годишна връзка. Двамата имат двама синове на седем и девет години.

Може да харесате още