Шведски музикални звезди призовават Израел да отпадне от „Евровизия“

от Нощни птици

Шведски музикални звезди призовават за забрана на „Евровизия“ в Израел заради Газа. Те изразиха мнението си в отворено писмо, подписано от повече от 1000 музиканти от страната домакин на събитието през 2024 г. Последва петиция от артисти от Финландия и Исландия.

Изпълнителите призовават Израел да бъде изключен от тазгодишното издание на песенния конкурс заради „бруталните военни действия в Газа“, предава Guardian.

В отвореното писмо, публикувано в шведския вестник Aftonbladet, се казва, че като позволява на Израел да участва, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) „демонстрира забележителен двоен стандарт, който подкопава доверието в организацията“.

„Фактът, че страни, които се поставят над хуманитарното право, са приветствани да участват в международни културни събития, омаловажава нарушенията на международното право и прави страданията на жертвите невидими“, се казва в писмото.

Сред подписалите писмото са артисти с международен успех като певиците Robyn & Fever Ray, фолк дуото First Aid Kit и бивши шведски участници в „Евровизия“ като Ерик Сааде и Малена Ернман, оперна певица мецосопран, която е и майка на активистката за климата Грета Тунберг.

Писмото идва след подобна петиция, подписана от около 1400 артисти от Финландия и Исландия, които също призоваха Израел да бъде изключен от песенния конкурс, който ще се проведе в Малмьо от 7 до 11 май.

В отговор EBU обяви, че Израел няма да бъде изключен, като подчерта аполитичния статут на събитието и заяви, че конкурсът за песен на „Евровизия“ е състезание между обществени радио- и телевизионни оператори, а не между държави.

В миналото обаче държави са били изключвани от „Евровизия“. През 2022 г. EBU забрани на Русия да участва в събитието, заявявайки, че нейното участие „би довело до опорочаване на конкурса“. Решението беше взето от изпълнителния съвет на съюза за радио и телевизия, след като първоначално той настояваше, че на Русия ще бъде позволено да се състезава.

Година по-рано, през 2021 г., Беларус не беше допусната до участие в конкурса, след като EBU изгони беларуската обществена телевизия BTRC за нарушаване на правилата на Съюза за радио и телевизия за свобода на печата.

В тазгодишното 68-о издание на песенния конкурс „Евровизия“ трябва да участват тридесет и седем телевизионни оператори. Люксембург ще се завърне след повече от три десетилетия отсъствие.

Исландският национален телевизионен оператор RÚV заяви, че решението дали да участва в „Евровизия“, или да бойкотира тазгодишното издание ще бъде взето от победителя в собствения му конкурс за песен Söngvakeppnin, който се проведе в средата на март.

Израел участва в събитието от 1973 г. и е печелил конкурса четири пъти – през 1978, 1979, 1998 и 2018 г.

Може да харесате още