Стачка в Софийската филхармония

от Нощни птици

Ниските заплати в Софийската филхармония накараха музикантите да обявят стачка. Изпълнителите настояват възнаграждението им да се изравни със средната работна заплата за столицата, за което е необходимо скок на възнагражденията им със 70%. В момента основната им заплата е по-ниска, и то значително.

Подобни искания те имат от четири години, като твърденията им са, че ръководството има ангажимент да редактира заплатите им, но все още резултат няма.

„Достойното заплащане за нас означава това, което виждаме по отчетите и анализите, предоставени ни от културното министерство, да бъде 70% от бюджета на съответната институция“, апелира председателят на сдружението към КТ „Подкрепа“ към Софийската филхармония Нина Кръстева.

По думите ѝ, в момента в Софийската филхармония има много приходи от билети. Исканията на музикантите са подадени към Министерството на културата, двете централи КНСБ и КТ „Подкрепа“, към финансовото министерство и Инспекцията по труда.

„В началото на първия мандат на нашия директор Найден Тодоров беше поет ангажимент в края на мандата му нашата заплата да бъде повишена на 2200 лв., в момента е 1550 лв.“, каза още Кръстева.

За последен път увеличение във възнагражденията на музикантите е имало през август, но то е било около 10%, като това е, по думите на секретаря на Съюза на българските музикални и танцови дейци към Софийската филхармония Емил Даков, догонване на инфлацията, което също не се е случило.

„Искаме ръстът на нашите заплати да не изостава до такава степен от ръста на заплатите на нашите съграждани и колеги“, допълни той.

До този момент работещите във Филхармонията изразяват недоволството си символично със закачени лентички на ревера си и с апели в социалните медии, предава БНТ.

Директорът на Филхармонията Найден Тодоров също подкрепи във Facebook исканията на музикантите.

„Те са абсолютно прави в желанието си и въпреки че аз не мога да се съглася с настояването на синдикалните организации 100% от бюджета на институцията да бъде даден за заплати, съм абсолютно съгласен с това, че заплащането не е съразмерно с успехите на институцията“, написа той.

„Може би сега е моментът законодателите да преосмислят член 23а от Закона за закрила и развитие на културата и да поправят грешките от 2019 година. Ако искате да се убедите, че филхармониците заслужават по-добри условия за своята работа, заповядайте на концертите им в зала “България“!“, казва още Тодоров.

Може да харесате още