Учени търсиха гениалния музикален талант на Бетовен в неговата ДНК

от Нощни птици
Лудвиг ван Бетовен

Международен екип от изследователи е анализирал гените на композитора Лудвиг ван Бетовен. Ако се оценяват музикалните му способности по тях, те се оказват незабележителни.

Съгласно предишни изследвания общите музикални умения се предават по наследство в 42% от случаите. „Музикалността“ на човек обаче зависи и от други фактори, в резултат на което не си струва да се правят предположения за таланти въз основа само на генетичен анализ. Това са потвърдили учени от Швеция, Германия, Канада и Нидерландия, чиято научна статия е публикувана в списание Current Biology.

Авторите на изследването са анализирали ДНК на Лудвиг ван Бетовен, за да проучат неговата предразположеност към музиката. Източник на данните е по-ранно научно изследване, при което е извлечен генетичен материал от косата на великия композитор.

Изследователите изчислили това, което наричат ​​„полигенен индекс“ (PGIs), който показва генетичната предразположеност на дадено лице да има черта на характера или склонност към определено поведение. В случая с анализа на „музикалността“ имало значение и чувството за ритъм.

Изследването показало, че „полигенният индекс“, който определя цялостната музикалност на Бетовен – един от най-великите композитори в историята, се оказва незначителен в сравнение с данните от хиляди съвременни хора, при които е фиксирано наличието на музикални способности. Въпреки това, подчертават учените, това е очакван резултат, който не говори за посредственост на Бетовен.

Първо, музикалният дар на композитора може да не се превърне директно в предразположеност към добро чувство за ритъм. Второ, авторите на научната статия първоначално не са се стремили да „разобличат“ Бетовен и да поставят под съмнение неговия талант. Напротив, за тях било важно да „демонстрират проблемите, свързани със съставянето на генетични прогнози за човек, живял преди повече от 200 години“.

„Трябва да се отнасяте скептично, ако някой твърди, че по генетичен тест може достоверно да се определи дали детето ви ще бъде музикално надарено, или особено талантливо в някоя друга област“, ​​предупреждават изследователите.

Според авторите на научната статия резултатите от тяхната работа подчертават ограниченията на „полигенния индекс“ за прогнози на индивидуално ниво. Въпреки че се очаква този метод да стане по-точен в бъдеще, изследователите призовават да се помни, че сложните умения, включително музикалните, не се определят толкова от гени или среда, а се оформят от взаимодействието на различни фактори.

Снимка на корицата: Портрет на Лудвиг ван Бетовен от Джоузеф Карл Щилер / Public Domain

Може да харесате още