Удивителната история на новата песен на Beatles (видео)

от Нощни птици

По думите на Пол Маккартни, е било „вълшебно“ да чувства сякаш е заедно с останалите от Beatles за новата песен Now And Then, съобщава PA мeдия.

Песента е написана и изпята от Джон Ленън, по-късно разработена от останалите музиканти от Beatles, включително и Джордж Харисън, и накрая – сега – завършена от Маккартни и Ринго десетилетия след първоначалния запис. Използван е демозапис, направен от Джон Ленън, от който е изолиран само гласът му. 

„Преди да загине, Джон работеше върху няколко песни и Йоко се обади на Джордж Харисън и му каза: „Имам касета с песни на Джон, които са незавършени. Искате ли да ги завършите?“, разказа Пол Маккартни пред радио BBC 1. 

„Обсъдихме го и си казахме: „Да, това ще е страхотно“, защото по този начин сякаш щяхме отново да работим с Джон… завършихме две песни, но не и третата – Now And Then. Така че това продължи дълго и през всички тези години аз си мислех: „Остана нещо, трябва да я завършим“. Накрая говорих с Ринго и го попитах иска ли да запишем отново барабаните. След това си помислих, че мога да променя малко и бас китарата… Имахме вече записана китарата на Джордж и гласа на Джон. Беше вълшебно да го направим.“

Карикатурите по темата не закъсняха:

Карикатура из Facebook

Вижте филмчето за създаването на новата стара песен:

„В студиото чувахме гласа на Джон в слушалките, така че сякаш беше в кабинка в съседната зала и просто отново работехме с него и ни беше хубаво. Беше наистина прекрасно, нали разбирате, защото очевидно отдавна не ни се беше случвало и изведнъж, ето ни – пак работим с Джони“.

Маккартни каза, че се надява песента да изпълни феновете с любов. „Често това се стремяхме да постигнем с песните си – да разпръскваме любов. А в тази песен това e много силно. Джон казва: „Липсваш ми“ (I miss you) и подобни неща. Мисля, че „чувства“ е ключовата дума.“

В документалната поредица от 2021 г. The Beatles: Get Back режисьорът Питър Джаксън използва технология за възстановяване на звука, която позволява изолиране на вокалите, музиката и разговорите на групата. Това позволи през 2022 г. да бъде направен нов микс на албума Revolver, получен директно от четирилентовите мастърленти, а сега Джаксън и неговият звуков екип, ръководен от Емил де ла Рей, направиха това за Now And Then. Тази технология помага да се отдели вокалът от пианото в оригиналния запис.

Запитан за техническите нововъведения, използвани за реализирането на песента, Маккартни казва, че те са в унисон с типичния стремеж на групата към експерименти.

Видеоклипът към песента дебютира днес.

Може да харесате още