Елтън Джон с EGOT, а кои са другите носители?

от Нощни птици

Сър Елтън Джон отдавна се е утвърдил като жива легенда, но на тазгодишните награди „Еми“ тази „титла“ стана с четири букви по-сладка.

С победата си на „Еми“ за филма Elton John Live: Елтън Джон стана 19-ият човек, спечелил EGOT, присъединявайки се към редиците на отличени артисти като Одри Хепбърн, Упи Голдбърг, Андрю Лойд Уебър и 15 други. EGOT е може би най-желаната титла в развлекателната индустрия и е невъзможно да бъде спечелена, ако не сте мултиталантлив артист, способен на високи постижения, предава BBC.

Какво е EGOT?

EGOT се отнася до рядкото постижение да спечелиш четирите най-престижни награди в областта на телевизията, музиката, киното и Бродуей: съответно „Еми“, „Грами“, „Оскар“ и „Тони“.

През 1962 г. прочутият композитор Ричард Роджърс става първият носител на EGOT, когато добавя „Еми“ към своите „Грами“, „Оскар“ и две „Тони“ за работата си по мюзикъли като „Звукът на музиката“ и „Южен Пасифик“. Той поставя началото както на самата класация EGOT, така и на традицията композитори често да се нареждат в нейните редици до певци, актьори, продуценти, режисьори и текстописци.

Носителите на EGOT почти винаги са музикално талантливи, въпреки че Майк Никълс, Мел Брукс и Упи Голдбърг са носители на комедийни награди „Грами“, които са довели до спечелването на EGOT, а Виола Дейвис, Одри Хепбърн и Джон Гилгуд са получили своите награди „Грами“ за записи на разкази.

Ето пълния списък на всички 19 носители на EGOT – от Ричард Роджърс до сър Елтън Джон.

Сър Елтън Джон

Музикантът е най-новият носител на отличието, след като взе „Еми“ за изключителна специална програма (на живо) за „Елтън Джон на живо: Farewell From Dodger Stadium“. Отличието „Еми“ се присъедини към петте му награди „Грами“, включително наградата „Легенда на Грами“, двата „Оскар“-а за най-добра оригинална песен за Can You Feel the Love Tonight? и (I’m Gonna) Love Me Again и една „Тони“ за най-добра оригинална музика за „Аида“, за да допълни статута си на EGOT.

Упи Голдбърг

Упи Голдбърг се присъединява към екипа на EGOT през 2002 г., когато получава награда „Тони“ за най-добър мюзикъл за „Съвсем модерна Мили“. Тя е носителка и на две награди „Еми“ за филмите Beyond Tara: The Extraordinary Life of Hattie McDaniel и The View, на „Грами“ за най-добър комедиен запис за Whoopi Goldberg – Original Broadway Show Recording, и на „Оскар“ за Ghost.

Джон Гилгуд

Джон Гилгуд е на 87 години, когато влиза в свещените редици на EGOT, печелейки „Еми“ за Summer’s Lease през 1991 г. Преди това е спечелил три награди „Тони“: „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля за „Артър“ и „Грами“ за Ages of Man – Recordings from Shakespeare.

Одри Хепбърн

Одри Хепбърн става носителка на EGOT повече от 40 години след като взема първата си голяма награда през 1953 г. – „Оскар“ за най-добра актриса за ролята си в „Римска ваканция“. През 1994 г. наградата ѝ „Грами“ за „Омагьосани приказки“ на Одри Хепбърн я издига посмъртно до статута на EGOT, като се присъединява към наградата ѝ „Еми“ за „Градините на света с Одри Хепбърн“ и наградата ѝ „Тони“ за най-добра актриса за „Ондин“.

Виола Дейвис

Виола Дейвис става носител на EGOT през 2023 г., когато получава награда Грами за най-добра аудиокнига, запис на разказ и история за мемоарите си Finding Me. Нейната награда „Еми“ идва от работата ѝ в „Как да ти се размине за убийство“, а „Оскар“ ѝ е присъден за ролята ѝ в „Огради“. Тя има две награди „Тони“: една за „Крал Хедли II“ и една за възраждането на „Огради“ на Бродуей през 2010 г.

Дженифър Хъдсън

Дженифър Хъдсън стъпва в титлата си EGOT със спечелването на Тони за най-добър мюзикъл през 2022 г. за A Strange Loop, което идва бързо след спечелването на Еми през 2021 г. за Баба Яга. Хъдсън взе своите награди „Оскар“ и „Грами“ в предходните години: „Оскар“ за „Мечтателки“ през 2006 г. и две награди „Грами“ – за албумите Jennifer Hudson и The Color Purple през 2009 и 2017 г.

Алън Менкен

Обичаният композитор Алън Менкен стана легенда на EGOT през 2020 г., когато беше награден с „Еми“ за песента Waiting in the Wings от Rapunzel’s Tangled. В кариерата си той има зашеметяващ брой общи награди с осем „Оскар“-а и 11 „Грами“, много от които за музиката в класически филми на Disney като „Малката русалка“, „Покахонтас“, „Аладин“ и „Красавицата и звярът“. Има една награда „Тони“: за най-добра оригинална музика за филма Newsies от 2012 г.

Мел Брукс

Мел Брукс става носител на EGOT през 2001 г. с три награди „Тони“ за „Продуцентите“ в една и съща вечер. Сред предишните му награди са четири награди „Еми“ за телевизионна работа, включително „Луд по теб“, „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий за „Продуцентите“ и „Грами“ за най-добра ораторска комедия за „2000-годишният старец през 2000 г.“.

Майк Никълс

Майк Никълс също така става носител на EGOT през 2001 г. – една забележителна година за това най-високо отличие. Той взема своята „Еми“ последно, като най-накрая печели две в една и съща вечер през 2001 г. Преди това е спечелил „Грами“ за най-добро комедийно изпълнение за „Вечер с Майк Никълс и Илейн Мей“, „Оскар“ за най-добър режисьор за „Абсолвентът“ и шест награди „Тони“ за спектакли като „Ани“ и „Затворникът от Второ авеню“. След като придобива статут на EGOT, той печели още две награди „Тони“ за филмите Spamalot на Монти Пайтън и „Смъртта на търговския пътник“, както и две допълнителни награди „Еми“ за „Ангели в Америка“.

Ричард Роджърс

Ричард Роджърс е първият носител на EGOT през 1962 г. с изключителните си постижения в областта на оригиналната музика, композирана за телевизията, за Уинстън Чърчил: The Valiant Years. През същата година той печели и награда „Тони“ за най-добра оригинална музика и „Грами“ за най-добър албум за шоуто No Strings. През 1945 г. печели „Оскар“ за най-добра песен за It Might as Well be Spring от State Fair.

Андрю Лойд Уебър

Композиторът Андрю Лойд Уебър спечели наградата „Еми“ за 2018 г. за „Исус Христос суперзвезда“. „Оскар“-ът му е връчен за песента You Must Love Me в „Евита“, а преди това е спечелил четири награди „Грами“, включително наградата „Легенда“, както и шест награди „Тони“ за спектакли като „Евита“, „Котките“ и „Фантомът на операта“.

Робърт Лопес

Ропърт Лопес има специалното отличие да бъде най-младият носител на EGOT в историята, като печели титлата на 39-годишна възраст, след като през 2014 г. печели „Оскар“ за песента Let It Go във филма Frozen. Преди това той е спечелил две награди „Еми“ за Wonder Pets!, три награди „Грами“ за The Book of Mormon и Frozen, както и три награди „Тони“ за „Авеню Q“ и The Book of Mormon.

Скот Рудин

Продуцентът Скот Рудин допълни „G“ в своя EGOT през 2012 г., печелейки Грами за оригинален запис на Бродуейския актьорски състав за The Book of Mormon. Това се присъединява към наградата му „Еми“ за He Makes Me Feel Like Dancin’, „Оскар“ за най-добър филм за „Няма място за старите“ и 18-те награди „Тони“ за спектакли, сред които „Съмнение“, „Огради“ и Hello, Dolly!.

Тим Райс

Тим Райс затвърждава статута си на EGOT с наградата „Еми“ за изключителен специален спектакъл (на живо) през 2012 г., присъдена за Jesus Christ Superstar Live in Concert. Предишните му награди включват три награди „Оскар“, три награди „Тони“ и пет награди „Грами“ за музиката му към филмите „Аладин“, „Цар Лъв“ и „Евита“ от 1996 г., както и към мюзикълите „Аида“ и „Евита“.

Рита Морено

Звездата от „Уестсайдска история“ Рита Морено става носител на EGOT с наградата си „Еми“ за „Мъпет шоу“ през 1977 г., която се присъединява към „Грами“ за най-добър детски запис за „Електрическата компания“, наградата „Тони“ за най-добра актриса в пиеса за „Риц“ и „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля – разбира се, за „Уестсайдска история“. По-късно Морено печели втора награда „Еми“ само на следващата година за ролята си в „Досиетата Рокфорд“.

Джонатан Туник

Джонатан Туник се присъединява към нарастващата група композитори, спечелили EGOT, през 1997 г., когато печели награда „Тони“ за най-добра оркестрация за „Титаник“. Преди това е печелил по една от другите големи награди: „Еми“ за музикално ръководство за „Нощта на 100-те звезди“ от 1982 г., „Грами“ за инструментален аранжимент, придружаващ вокал(и), за „Никой не е сам“ и Оскар за най-добра адаптация на музика за „Малка нощна музика“.

Марвин Хамлиш

През 1995 г. честият сътрудник на Барбра Стрейсънд – Марвин Хамлиш – поема мантията на Ричард Роджърс и става вторият композитор със статут на EGOT. През същата година той печели две награди „Еми“ за филма Barbra: The Concert, което се прибавя към четирите му награди „Грами“ за филмите The Way We Were и The Entertainer, трите му „Оскар“-а за филмите The Way We Were и The Sting и наградата „Тони“ за най-добра оригинална музика за филма A Chorus Line през 1976 г. След това печели още две награди „Еми“.

Джон Леджънд

През 2018 г. Джон Леджънд официално може да се нарече носител на EGOT с наградата си за говоримо слово „Грами“ за Great American Documents през 1977 г. Преди това печели два „Оскар“-а за най-добра актриса за филмите „Грехът на Маделон Клодет“ и „Летище“, две награди „Тони“ за Happy Birthday и Time Remembered, както и „Еми“ за ролята си в сериала Schlitz Playhouse of Stars. По-късно печели още една награда „Тони“: наградата Lawrence Langner.

Може да харесате още